Dodik: Neka zna BiH da Kosovo traži da mu se integrišu i OVE TERITORIJE!

Uoči početka Samita, Vučić je jutros razgovarao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem o aktuelnoj situaciji u regionu.

Dodik je danas izjavio da su on i predsednik Srbije mogli da održe sastanak o nacionalnom ujedinjenju kao albanski premijer Edi Rama i kosovski predsednik Hašim Tači uoči samita Brdo-Brioni u Tirani, i upitao kako bi međunarodna zajednica tada reagovala.

On je rekao da Republika Srpska vodi računa o tome da se Srbiji ne pogoršava situacija i da dodatno ne doliva “ulje na vatru”. Kazao je i da Tačijeve i Ramine izjave o otvaranju granica i nacionalnom ujedinjenju Albanaca, niko ne reaguje.

– Video sam da pored integracije Kosova i Albanije traže i Preševsku dolinu (na jugu centralne Srbije). Još je samo falilo da traže i Kaliforniju da im se pridruži – rekao je Dodik.

Dodao je da RS podržava Srbiju u pogledu pregovora sa Prištinom i da BiH, zahvaljujući RS, nije ni priznala nezavisnost Kosova.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić FOTO: PROMO
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Govoreći o protestima u Tirani koji su organizovani protiv njega i predsednika Srbije, on je rekao da su ih organizovali ljudi sa Kosova.

– Ne pridajem tome posebnu pažnju. Mi smo ovde da pokušamo razgovarati o važnim temama za Balkan u okviru procesa Brdo-Brioni koji se organizuje zadnjih godina. Verujem da to neće biti uobičajena priča i pozivanje na univerzalne vrednosti, nego da će postaviti stvari na drugačiji način – zaključio je Dodik.

Domaćin skupa, albanski predsjednik Iljir Meta sinoć je priredio radnu večeru kojoj su prisustvovali Dodik, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i visoki predstavnik EU Federika Mogerini.

Prethodno se Dodik sastao sa Metom. Na sastanku je naglašeno da je potrebno uspostaviti bolje odnose i saradnju između dve zemlje, i da je turizam jedna od oblasti gde se može razviti poseban oblik saradnje BiH i Albanije. Sagovornici su se založili za otvaranje ambasada u Sarajevu i Tirani.