DODIK NEĆE U SARAJEVO: Ako uđem u Predsjedništvo BiH, sjednicama ću prisustvovati putem videolinka…

Predsjednik RS-a Milorad Dodik sinoć je u emisiji “Pošteno” na FTV-u poručio da ne bježi od kandidature za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima, ali da je još rano govoriti o ovom pitanju.

– Dva puta sam na mjestu predsjednika RS-a imao mandat i po Ustavu ne mogu da se kandidujem za ovu funkciju ponovo. Uobičajeno je da se predsjednik političke partije, pogotovo moćne kao što je SNSD, uvijek kandiduje za jednu od pojedinačnih funkcija kako bi povukao i samu stranačku infrastrukturu i samu partiju. U tom smislu svakako će se razmatrati moja kandidatura na stranačkim organima. Ja ne bježim od toga – istakao je Dodik.

Naveo je da mnogi u SNSD-u smatraju da je njegova kandidatura gotovo izvjesna, te “neće moći odbiti stavove organa partije i vjeruje da se stvar kreće ka tome”. Odgovorio je potom i na hipotetičko pitanje šta ako bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

– Ako i hipotetički budem to, svakako će to biti poštivanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma – rekao je Dodik.

Istakao je da ne bi dozvolio bilo kakvu zloupotrebu Predsjedništva BiH, a Vijeće ministara BiH postavio bi u funkciju pomoćnog organa Predsjedništva BiH, jer to, kako je kazao, piše u Ustavu. Kazao je i kako će njegov ured biti u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci, a da bi sjednicama Predsjedništva BiH mogao prisustvovati putem videolinka.

Ocijenio je, također, da je ustavno ponašanje svih u BiH ključno za BiH, dodavši da reforme moraju napraviti politički subjekti iz tri naroda i građani u BiH i da to bude konsenzus između njih. Također, predsjednik RS-a je izjavio i kako podržava treći entitet u BiH, jer smatra da bi to pomoglo stabilnosti BiH.

Za referendum je rekao da je to već legitimni instrument u RS-u, te da mu je žao što nisu imali opći konsenzus o njemu, ali da otcjepljenje RS-a nije na dnevnom redu niti jednog organa u RS-u. Poručio je kako neće biti nikakvih ratnih sukoba i da ljudi trebaju sjediti mirno.

– Naši politički ciljevi nisu u vezi s bilo kakvim sukobom i mislimo da je bilo kakvo pozivanje na rat anahrono – rekao je.

faktor.ba