DODIK NAJAVIO: Kad budem izabran u Predsjedništvo BiH, iza mene će stajati zastava Republike Srpske…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je provokacija ambasadora BiH u Rusiji Mustafe Mujezinovića koji se u Moskvi fotografisao sa, kako je kazao, ”ratnom zastavom BiH” još jedna potvrda da je BiH ”nemoguća zemlja”, te naglasio da nije dovoljna samo inicijativa za njegovu smjenu, već je taj posao potrebno završiti.

Dodik je rekao da je cilj bio poniziti Srbe, zbog čega ne vidi mogućnost da BiH opstane kao ”državna zajednica”, ako ne bude dogovora tri naroda i dva entiteta.

“Bošnjaci ne poštuju BiH kako predviđa Ustav. To je potvrdio posljednji u nizu skandala u diplomatiji BiH. Moram da postavim pitanje – zašto dajemo pare u budžet da se finansiraju takvi ambasadori? Sve zavisi od toga šta će uraditi srpski predstavnici u Sarajevu. Nije dovoljno pokrenuti inicijativu, treba to i izvršiti. Takvi ljudi ne mogu da predstavljaju BiH, jer mi nismo u takvoj BiH. To treba da bude mjera”, rekao je Dodik sinoć za Televiziju Pink.

On je, kako prenosi Srna. istakao da Republika Srpska i Srbi nisu protiv ustavne BiH, ali jesu protiv ovakve BiH sa ambasadorima koji provociraju.

Ističući da BiH ne može egzistirati bez Republike Srpske i da joj ne može biti nadređena, Dodik je rekao da će se, ako bude izabran za srpskog člana Predsjedništva, u Sarajevu zalagati za Ustav i izvorni Dejtonski sporazum, a da će problematizovati sve što je izvan Dejtona.

“Jedini proritet biće Republika Srpska i njeni građani. Kad budem izabran, a hoću biti srpski član Predsjedništva iz Republike Srpske, iza mene mora stajati zastava Republike Srpske. Da se zna svakog trenutka. Nisam zainteresovan da radim na štetu Republike Srpske za bilo kakvu dobrobit BiH”, poručuje Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Prema njegovim riječima, izvan Dejtona su Sud i Tužilaštvo BiH, kao i mnoge institucije.

“Mi deset godina ne dozvoljavamo da se promijeni Ustav BiH”, rekao je Dodik i naglasio da to do sada nije bio slučaj sa sadašnjim predstavnicima RS na nivou BiH, koji su tamo uglavnom figurirali kao ikebane.

On je rekao da nikada u političkoj karijeri nije bio servilan i da ne namjerava da to bude ni u Sarajevu, pogotovo kada je riječ o srpskim nacionalnim interesima.

“Republika Srpska određuje šta je BiH, a ne BiH šta je Srpska. To piše u Ustavu i Dejtonu. Spreman sam sarađujem u onome što je realno moguće. BiH ne može da egzistira bez Srpske. Ja sam za mir. Nisam za eskalaciju nasilja”, poručio je Dodik.

oslobodjenje.ba