DODIK NADMAŠIO SAMOG SEBE: Ponovo zahtijevati vojsku Republike Srpske…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu, povodom Dana RS-a i 26 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, da bi ovaj entitet trebao ponovo zahtijevati formiranje Vojske RS.
Dodik je, obraćajući se zvanicama iz RS i Srbije na prijemu u Skupštini grada Beograda, rekao da je RS veoma zainteresovana kada se govori o pitanju Kosova.

“Neki će reći da se miješamo. Ne, mi samo govorimo šta je naše”, rekao je Dodik i podsjetio na nedavne, kako kaže, “arogantne stavove administracije SAD-a da se na Kosovu može formirati vojska”.

On je naveo da nigdje ne piše da se može formirati vojska Kosova, dok u Dejtonskom sporazumu piše da RS može imati vojsku.

“Nasiljem su nam oteli vojsku i formirali neku koja nije vojska ni Srba, niti BiH, nego pokušava da bude vojska NATO-a, a mi smo rekli da tamo nećemo da pristupimo. Postoji mnogo izazova kojima ćemo se baviti”, istakao je Dodik.

On je ponovio da će zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ima u vidu da se “ne može odvojiti pitanje Kosova od pitanja RS”.

“Ako se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto se poštuje teritorijalni integritet BiH? Sva ta pitanja želimo ponovo da vratimo, bez obzira da li će nekome biti neugodno”, kaže Dodik.

On je istakao da se nada da će uskoro biti završena deklaracija o očuvanju srpskog naroda, koja treba da pokaže da su “Srbi jedinstven narod, sa istom kulturom i jezikom”.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska faktor svih političkih procesa u BiH, ali i u regionu, te da prema svim elementima ima “obrise i karaktere države – teritoriju, stanovništvo, efikasnu vlast”.

“Danas je Republika Srpska za Srbe država. Mi se toga nećemo odreći! BiH je prolazna stanica našeg političkog razvoja i nije ni u čemu sveta da bi bila branjena od Srba”, kaže Dodik.

Klix