Dodik: Merkelova vam je rekla da je multietnička Bosna propala, a ja ovo dodajem!

“Imamo samo kontinuiranu štetu zbog neformiranja vlasti. BiH šalje poruku da ovdje živi neko ko nije spreman poštovati ni volju vlastitog naroda. Mi smo davno formirali srpsku reprezentaciju za nivo BiH, a Hrvati su to učinili isto. Postoji spremnost da se uđe u formiranje zajedničkih nivoa vlasti, ali Bošnjaci pokušavaju biti najvažniji u BiH i onda opstruišu”, kaže Dodik.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da Inzko insistira na krivici entiteta RS.

“Nemoguće je da se sva istina o Srebrenici iskrca u osam dana 1995. godine i da nema ništa što se desilo 1992., 1993. i 1994., pa i 1995. godine. Da nema nijedne žrtve Srba. Ima naravno, ali se nije našao u izvještajima. Zato je formirana Komisija o Srebrenici. Niko ne teži da promjeni sudske odluke, mi imamo njihovu ocjenu. Moramo živjeti s time, ali ne znači da moramo prihvatiti. Inzko traži da se interpretacija o Srebrenici mora poštovati. Mi tražimo da se mora poštovati činjenica, a ne interpretacija”, kazao je.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou BiH, Dodik je kazao da RS nema koristi od BiH.

Zatim je kazao da je prije tri mjeseca bilo poznato da će SBB na čelu sa Fahrudinom Radončićem ući u vlast.

“Znam da je prije tri mjeseca rečeno da će Radončić ući sa SDA, a sada o tome prave veliki politički sporazum. Bakir Izetbegović je tada tražio Ministarstvo sigurnosti BiH da to bude za Fahrudina Radončića i sada kao javnost isčekuje, To iznosim samo kao ilustraciju šta se dešava i kako žele da nas okupiraju svojim igrama. Ali najveće štete od toga ima BiH”, rekao je.

On smatra da u ovakvoj BiH zadugo neće biti pomaka te da se volja srpskih predstavnika smanjuje.

“Ja sada mogu reći da nema funkcionisanja parlamenta, a i Predsjedništvo će doći u poziciju da smanji nivo svojih aktivnosti. Nepoštivanje izvorne volje konstitutivnih naroda, govori da neko želi majorizaciju, BiH po svome i da ono viđenje BiH kao građanske koju gura SDA ima podršku stranaca. To je sve lažna priča. Merkel je prije tri godine rekla da je ideja o multietničkom društvu propala, a nekidan kaže da je to jedino rješenje za BiH.”