DODIK JE ŽESTOKO PONIŽEN| Sve se otkrilo: Pogledajte o čemu će sutra Vučić i Bakir pričati sa Erdoganom…

Očekuje se da će tema razgovora biti saradnja u regiji i trasa brze ceste Sarajevo – Beograd.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je za Tursku, gdje će sutra razgovarati sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

– Putujem već u nedelju, u ponedeljak ću imati sastanak sa predsednikom Turske, tamo će doći i član Predšedništva BiH Bakir Izetbegović, da razgovaramo o odnosima Srba i Bošnjaka, o odnosima i pravoslavaca i muslimana, da vidimo kako to u budućnosti možemo zajednički da sagledamo – rekao je ranije Vučić u Davosu.

Očekujem da će u fokusu sutrašnjeg susreta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i predsjednika Srbije Aleksandar Vučić s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari, biti određeni projekti, odnosno nova investiciona ulaganja, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, javlja Anadolu Agency.

-Od ovog susreta očekujem da će u fokusu, osim dobre saradnji biti i određeni projekti, odnosno moguća nova investiciona ulaganja. Bila bi izvanredna vijest ako bi se konačno dogovorila ruta, koja bi povezala Sarajevo i Beograd. Svi relevantni i stručni argumenti su na strani one rute koja je izglasana kroz deklaraciju na nivou BiH i u Parlamentu FBiH. Očekujem da će u razgovoru o tom projektu pobijediti argument struke – rekao je Zvizdić.

Kako je kazao, svaki susret lidera u regionu može donijeti boljitak i otvoriti pozitivne procese za BiH.

-Dijalog mora ostati ključni instrument saradnje unutar regiona Zapadnog Balkana, jer što postignemo veći stepen međusobnog povjerenja, procesi pomirenja će ići značajnijom i bržom dinamikom. Oni moraju biti bazirani, prije svega, na relevantnim historijskim činjenicama, na pravdi i istini jer bez toga ne možemo govoriti o kreiranju kvalitetne budućnosti, posebno za nove mlade generacije – poručio je Zvizdić.

Iz Predsjedništva BiH je ranije potvrđeno da će Izetbegović i Vučić, 29. januara imati susret sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Očekuje se da će tema razgovora biti saradnja u regiji i trasa brze ceste Sarajevo – Beograd.

Slobodna Bosna