Dodik došao pred vojsku Srbije i slike sve govore

Na vježbi je učestvovalo više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije. Također učestvovalo je i 100 vozila i sistema, kao i oko 25 vazduhoplova.

U letačkom dijelu programa učestvovali su avioni “mig 29”, “orao” i “super galeb”, te helikopteri “Mi 8”, “Mi 17”, “H-145 M”, “gama” i “gazela”.Predstavljena su i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije – “miloš”, “oganj modularni”, “oganj digitalni”, artiljerijski sistemi “šumadija”, “PASARS”, bespilotne letelice i druga sredstva.
Fotografije možete pogledati ovdje.
Defileu pješadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona, prethodio je prikaz sposobnosti dijela specijalnih i jedinica Vojske Srbije opremljenih po konceptu “1.500 plus” i doniranim sredstvima iz Rusije.

Predstavili su se i modernizovana oklopno-izviđačka vozila “BRDM-2MS” iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila “lazar 3”, samohodne top-haubice “nora” i vojnopolicijska borbena vozila.
Današnjoj vježbi prisustvovali su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi RTRS.

Predsjednik Srbije je rekao da trud i rad pripadnika Vojske Srbije ocjenjuje vrlo dobrom ocjenom. On se Vojsci Srbije zahvalio na svemu što čine, rekavši da im čestita Dan oslobođenja Beograda od fašista.