“Dodik će SVE URADITI samo da mu Amerika jedno da, a to sa Srpskom veze nema”

Kurt Bassauner, vodeći politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike, u razgovoru za Klix.ba prokomentirao je potez Vlade RS putem kojeg su, radi lobiranja ovog bh. entiteta u SAD-u, ali na međunarodnom nivou, angažovali još jednu lobističku firmu.
Osvrćući se na sklapanje ugovora Vlade RS sa lobističkom firmom McGinnis Lochridge iz Teksasa, za čije aktivnosti će porezni obveznici RS-a platiti 1,1 miliona KM, Bassuener je za naš portal izjavio da su ove aktivnosti usmjerene ka jednom sveobuhvatnom cilju Milorada Dodika, a to je skidanje sa “crne liste” američkog Ministarstva finansija.

“To je njegov glavni cilj. Svakako, treba gledati i širi kontekst, a tu posebno mislim na Trumpov, Orbanov i Pompeov ‘zagrljaj’ populista i nacionalista. To svakako predstavlja tračak nade za Dodika, praktično da postane dio te aktuelne ‘američke agende’. Orbanov topli prijem ga je u tome samo ohrabrio. Ali otvorenost SAD-a kada je u pitanju promjena granice na dijelu Balkana ipak govore o tome da je do Vučića i Thacija da dođu do sporazuma, a što se svakako pokazalo kao svojevrsna promjena igre”, istakao je Bassuener.

Komentirajući izbor lobističkih firmi u SAD-u, koje trebaju da zastupaju interese Vlade RS, Bassuener je izjavio “vještine ovih advokata me tjeraju da se zapitam da li Dodik možda nema bojazan od zakonskih odredbi koji ga tište, uprkos nekog povoljnijeg političkog okruženja”.

Inače, Bassuener tvrdi da Dodikovo prisustvo na crnoj listi ne spriječava Vladu RS da ugovara bilo kakvo zastupanje u SAD.

“I Srbija ima, kada je riječ o kosovskom pitanju, lobističke firme, konkretno u Briselu. Ne bi me iznenadilo da Dodik i Vučić koordinraju svoje aktivnosti kada je riječ o lobiranju u SAD, ali i u EU”, kazao je naš sagovornik.