Dodik: Bakir ovo kaže o Srpskoj, a onda Crnatak OKUPLJA LJUDE da krene

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH, prema Ustavu, glavnu riječ vode entiteti i da samo ono što oni dogovore može biti politika na zajedničkom nivou.

Dodik smatra da lidera SDA Bakira Izetbegovića treba podsjetiti na član Ustava u kojem se navodi da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Onda bi Izetbegović sve učinio da se postigne barem bazični dogovor između entiteta i naroda, a ne da pokušava da realizuje deklaraciju SDA i favorizuje nivo BiH koji ne postoji i apsolutno nije nadređen Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) – rekao je Dodik sinoć za RTRS, komentarišući Izetbegovićevu izjavu da će status kvo u pogledu formiranja vlasti BiH trajati “dok SNSD ne shvati da entitet ne može komandovati državi”.

Dodik je naglasio da Izetbegović neće tu vrstu usaglašavanja politika i zajedništvo, te da traži sebi poltrone, a ne partnere.

– Nalazi ih u Srpskoj i ti ljudi sa različitih pozicija pokušavaju da šalju ružne poruke o Republici, poput onih o navodnim paravojnim formacijama i Crnatkovih da SNSD vodi u rat – naveo je Dodik.

On je rekao da lideri SDS Mirko Šarović i PDP Branislav Borenović sada pokušavaju da kažu da imaju većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH od 22 glasa i da mogu nešto da stvore.

– A, eto, tamo je SNSD kao nesposoban i ne može to uraditi, iako je stranka koju vodim dobila većinu na prošlim izborima, osvojila vlast u Srpskoj i ima dvotrećinsku podršku Vladi – rekao je Dodik.