Dodik: Ako to hoćete, mijenja se cijela BiH!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je danas da uslovljavanja formiranja Savjeta ministara članstvom u NATO nisu prihvatljiva, ponovivši da je sa ovim savezom moguća samo saradnja, ali nikako članstvo.
Za saradnju sa ovim vojnim savezom, dodao je, potrebna je nova struktura vlasti u BiH, odnosno novi Savjet ministara.

On je podsjetio da bošnjačka politička struktura smatra da je prije formiranja izvršne vlasti na nivou BiH, potrebno donijeti odluku u vezi sa aktivacijom MAP-a, prenose Vijesti.ba.

“Savjet ministara treba donijeti tu odluku. Ovaj saziv to nije uradio u tri navrata. Nemamo novi saziv, a traži se da se to završi. Kako da završite?”, upitao je Dodik, te dodao:

“Naravno, ovo ne znači da će se završiti kada dođe novi saziv, ali znači da ćemo razgovarati sa NATO-om o saradnji. Znači da ćemo naći način na koji ćemo, ni manje ni više, razviti saradnju sa NATO-om koju danas ima Srbija. Spremni smo da pratimo saradnju koju Srbija ima sa NATO-om. Ta saradnja može da se odvija i treba da bude koncipirana, ali za to trebaju nove strukture vlasti u BiH”.

Kako je istakao, političkoj strukturi koju predvodi NATO nije prioritet, niti tema za razgovore.

“Sve odluke o saradnji sa NATO-om ne mogu biti osnova za aktiviranje MAP-a. U odlukama o saradnji možemo da učestvujemo, ali ako je to aktiviranje MAP-a, ja sam protiv i nećemo učestvovati. Dakle, možemo sarađivati, ali nijenda odluka ili potez u kojem je potrebno naše učestvovanje ne mogu biti osnova za aktiviranje MAP-a ili za članstvo u NATO-u”, kategoričan je on.

Uoči nove runde pregovora o formiranju vlasti, kazao je da mu mu želja je dogovor o formiranju novog saziva Savjeta ministara, koji bi napravio okvir saradnje sa NATO-om u narednom periodu.

“To svakako nije MAP i aktiviranje MAP-a, ali jeste saradnja na nekim pitanjima. Mi ne bježimo od toga, ali da bismo to mogli, moramo da imamo novi Savjet ministara BiH, jer postojeći ne može da funkcioniše. Nekoliko puta ne mogu da se održavaju sjednice, a pitanje je kako će to izgledati u budućnosti”, smatra Dodik.