Dodik: Ako me Inzko smijeni, odmah da znate šta će se dogoditi…

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Tirani da će Republika Srpska pratiti Srbiju kada je riječ o Kosovu, kao i da ne podržava da visoki predstavnik smjenjuje bilo koga i da ta praksa u Republici Srpskoj neće proći.
Dodik je rekao, povodom ohrabrenja koje je visoki predstavnik Valentin Inzko dobio od ambasadora nekih zemalja u Vijeću sigurnosti UN da koristi bonska ovlašćenja, da to ne znači ništa.

“Njega ohrabruju i ranije su ga ohrabrivali, to ne znači ništa. On ne može da smijeni, to je prošlo vrijeme. Kakvo smjenjivanje? Šta ako smijeni, ako mi kažemo da ne dolazi u obzir, šta će onda, koga da smijeni?”, upitao je Dodik.

On je istakao da, na kraju krajeva, to nije bila odluka Vijeća sigurnosti UN.

“Nema odluke Vijeća sigurnosti i to su zadnji pokušaji ovih koji su spekulisali ili pokušali da naprave sistem koji su oni zamislili u BiH i sada ga uporno brane, pa i silom. To je slična priča kao kada nam govore kako treba zabraniti negiranje navodnog genocida u Srebrenici”, istakao je Dodik.

“Ja sam slušao Trumpa…”

On je upitao ako se to desilo, zašto se brani na taj način.

Dodik je rekao da je visoki predstavnik stalno ohrabren od Amerikanaca, ali
da ne zna da li je to politika predsjednika SAD Donalda Trumpa ili unilateralna pozicija nekih Amerikanaca.

“Ja sam slušao Trumpa kada je govorio o tome da se neće miješati u unutrašnje stvari. S druge strane, BiH, pa čak i Evropa gura priču o tome da BiH treba da se pridruži Evropi u smislu statusa kandidata”, rekao je Dodik.

On je naveo da je “nespojivo sa evropskom praksom i vrijednostima, da prima zemlju koja je pod nekom vrstom protektorata”.

“Nespojivo je sa evropskom praksom tražiti tako nešto kao što je to dala saglasnost, navodno Francuska, ne znam da li je tačno, ali to su samo pojedinačni stavovi. Mi smo naučili na Engleze, na neke Amerikance, na neke pozicije u vezi sa tim, na njihove negativnosti”, rekao je Dodik.

On je naveo da su “mogli sada da smijene neke ljude koji tamo (u Sarajevu op.a.) drže šest mjeseci vlast – i neće”.

“Ja ne podržavam bilo koga da smjenjuju i u Republici Srpskoj ta praksa neće proći. Da bi neko bio relevantan u smislu odluke da neko bude smijenjen, mora se objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske da je Milorad Dodik ili neko smijenjen. A šta ako mi ne objavimo tu vrstu priče, šta je onda donio? To smo ga naučili već ima 10 godina ne smije ništa da uradi. Neka proba”, istakao je Dodik.

On je rekao da je Inzko ikebana koja “samo služi za prepadanje tamo nekih ili lakovjernih da pomisle da nešto može” i dodao da su to “sterilni međunarodni napori da se na ovaj način pruža poruka BiH”.