DOBRA VIJEST OBRADOVALA BOSANCE: Građani BiH će uskoro u još jednu zemlju putovati samo s ličnom kartom…

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je za Fenu da je sutrašnja posjeta bh. delegacije Makedoniji važna zbog potpisivanja sporazuma koji će omogućiti građanima dvije zemlje prelazak granice samo sa ličnom kartom.

Crnadak, koji je u delegaciji koju će u posjeti Skoplju predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kazao je da je ta mogućnost putovanja samo s ličnim kartama novi doprinos u slobodi kretanja u regionu.

– S obzirom na to da već postoji sličan sporazum sa Srbijom, to znači da će na potezu BiH – Makedonija ljudi moći kretati samo s ličnim kartama – naglasio je šef bh.diplomatije.

Delegacija BiH će tokom posjete Makedoniji prisustvovati i komemorativnom programu povodom 75. godina od holokausta nad makedonskim Jevrejima.

Planiran je i sastanak delegacije BiH s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, predsjednikom Skupštine Makedonije Talatom Xhaferijem i predsjednikom Makedonije Gjorgeom Ivanovom.

Crnadak će se sastati i s ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Dimitrovim, s kojim će biti i potpisan sporazum koji će omogućiti građanima dvije zemlje prelazak granice samo s ličnom kartom.

POGLEDAJTE SLIČNE VIJESTI:

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorilo građane: Ne putujte u ove zemlje…

Zbog sukoba, ratnih dejstava, ali i drugih različitih prijetnji Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP) upozorilo je bh. građane na neke zemlje u koje nije preporučljivo trenutno putovati.

Pozvali su državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA)

“Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utječe na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u vandrednim situacijama, te s toga molimo sve bh. građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljnio shvate”, naveli su iz MVP-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja sigurnosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju državljane BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Upozorili su da se ne putuju ni u Irak zbog loše sigurnosne situacije.

MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi.

“Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja”, istakli su iz MVP-a.

Pozvali su i državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu.

Potrebno je da se građani BiH, kako su kazali, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Također, preporučuje se da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine do daljnjeg ne putuju ni u Siriju.

faktor.ba