DJEČAK KOJEG JE UBILA STRUJA JUČER NA VAGONU: 15 minuta prije smrti poslao poruku prijatelju…

Dječak (16) je poginuo od strujnog udara na krovu teretnog vagona u ponedjeljak navečer na Zapadnom kolodvoru u Zagrebu, potvrđeno je iz policije. Život je izgubio tinejdžer P.T. kojeg je pogodio strujni udar dok je pokušavao uslikati selfie na teretnom vagonu. Nesreća se dogodila u ponedjeljak 18.40 sati na petom kolosijeku Zapadnog kolodvora, u Magazinskoj ulici.

Oko 18.40 sati zagrebački vatrogasci dobili su dojavu o požaru šupe u Magazinskoj ulici na Zapadnom kolodvoru. Dolaskom na teren utvrdili su da nije riječ o požaru, nego da je pri strujnom udaru na teretnom vagonu  na V. kolosijeku stradala osoba.

– Kad me nazvala njegova obitelj i rekla da je poginuo, nisam mogla vjerovati. Od šoka mi je ispao telefon i razbio se na sto komada, izjavila je jedna od susjeda familije tinejdžera kojeg je ubila struja dok se penjao na vagon u Zagrebu.

Prema rekonstrukciji, s prijateljem je došao do Magazinske ulice i Zapadnog kolodvora, gdje su se odlučili fotografirati. Mladić je prijatelju najavio da se namjerava popeti na krov teretnog vagona. Planirao je gore snimiti selfie. No čim je došao u blizinu strujnih vodova pod naponom, počela ga je tresti struja. Snažan udar nije ga odbacio na tlo, nego je mladić ostao ležati na vagonu. Koliko je napon bio snažan govori i činjenica da se njegova odjeća odmah zapalila. Preminuo je na licu mjesta, a njegovo tijelo nastavilo je dalje gorjeti.

Prizor na mjestu događaja šokirao je i iskusne vatrogasce i policajce koji su ubrzo nakon dojave stigli na Zapadni kolodvor. Policija je zaključila da je riječ o nesretnom slučaju. Stresla ga je struja napona 25.000 volti. Njegovo tijelo prevezli su na Zavod za sudsku medicinu i obdukciju. Otac i majka danas popodne otišli su službeno identificirati ga te dogovoriti detalje oko preuzimanja tijela.

Kako doznajemo, njegov otac je električar, a majka medicinska sestra u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Vijest o smrti mladića zbog toga je još više potresla osoblje klinike, koje inače brine i liječi djecu s teškim opeklinama.

Prijatelji tinejdžera danas su potvrdili da je 15 minuta prije smrti poslao poruku prijatelju.

– Nakon brojnih upozorenja svejedno je otišao tamo samo zbog jednog ili dva selfieja koje bi stavio na Instagram – tužan je njegov prijatelj.

Nekoliko dana prije smrti na zatvorenom profilu na Instragramu uz fotografiju je napisao: “Ovo je možda moja posljednja bitka”. Šta je time mislio poručiti, njegovi prijatelji mogu samo nagađati.

– Bio je jako uljudan i jako dobar prijatelj. Pomagao je drugima i tješio ih kad su bili tužni – opisao je mladića jedan od njih. Slično govore i susjedi familije, koje je vijest o smrti tinejdžera strašno pogodila.

– On nikad ne bi prošao bez da pozdravi i pita kako sam. Često smo zajedno čekali autobus i mogu samo reći da ga je obitelj jako dobro odgojila – izjavila je susjeda.

U jesen je krenuo u srednju školu i tad je češće bio u gradu. Prijatelji mu navodno kući nisu dolazili, nego su se češće družili vani. Tragedija je teško potresla i njegovog starijeg brata.

– Ovo je četvrto dijete stradalo od strujnog udara u godinu dana – izjavio je dr. Zoran Bahtijarević, prvi čovjek Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

U jedanaestom mjesecu prošle godine na zagrebačkom Ranžirnom kolodvoru na Sarajevskoj cesti stradalo je dijete koje se popelo na krov teretnog vagona. Strujni udar dijete je teško povrijedio te su ga hitno prebacili u KBC Zagreb. Na sreću, iako je zadobilo teške povrede, dijete nije bilo u životnoj opasnosti.

Djevojčica (13) teško je povrijeđena u petom mjesecu prošle godine. I ona se penjala na teretne vagone na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru. Strujni udar izazvao je opekotine na 40% tijela te su djevojčicu smjestili na jedinicu intenzivnog liječenja. U padu s željezničke kompozicije stradala je i njena slezena, zbog čega su je morali hitno operirati. Doktori su sedugo borili za njezin život, a građanka koja živi u blizini kolodvora izjavila je da je vidjela jak bljesak te čula snažnu eksploziju.

Početkom prošle godine na kolodvoru na riječkim Pećinama stradao je 15-godišnjak s Krnjeva. I njega su smjestili na Odjel intenzivnog liječenja KBC Rijeka te je bio u kritičnom stanju. U prvim trenucima čak je bio pri svijesti, no nakon toga zdravstveno stanje počelo mu se rapidno pogoršavati. Policija je kasnije navela da se maloljetnik popeo na teretni vagon na kojemu ga je udarila struja, a udar ga je odbacio na pružni kamen pored vagona.

Iz HŽ Infrastrukture objašnjavaju da se u željezničkom prometu električna energija, osim za vuču, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sistema. Zbog toga se električni vodovi nalaze praktično posvuda, ne samo na elektrificiranim prugama.

– Vrlo je važno zapamtiti da vagon koji stoji parkiran ispod električnih vodova nije mjesto za igru. Zabrane treba poštovati jer služe za zaštitu ljudi. Naime, električni vodovi iznad vagona ‘živi’ su i opasni jer imaju izrazito visok nazivni napon od 25.000 V te jakost struje pri kratkim spojevima doseže nekoliko tisuća ampera. Suprotno od raširenog pogrešnog mišljenja, za nastanak strujnog udara uopće nije potrebno dodirnuti vod kontaktne mreže, jer područje opasnosti u koje se ne smije ulaziti obuhvaća promjer od čak dva metra od svih dijelova mreže pod naponom – upozoravaju iz HŽ Infrastrukture. Napominju da se nesreće poput strujnog udara događaju uz sve mjere zaštite koje se provodi na željezničkim prugama i postrojenjima te unatoč brojnim upozorenjima i zabranama penjanja na vagone.

Doznajemo.com/24sata.hr