DINO MERLIN IZNENADIO FANOVE: Ovako je izgledao kad je bio dijete…

Edin Dervišhalidović (56), alias Dino Merlin već dugi niz godina brižljivo njeguje stajling uz posijedjele vlasi i sijedu bradu, a samo rijetki ga se još sjećaju s početka karijere, kada je valovitu kosu krotio kačketom. Mnogi smatraju da je upravo to što je svoj image prilagodio godinama (rođen je 12.09.1962. godine) jedan od razloga njegove dugovječnosti na muzičkoj i estradnoj sceni.

Naravno, godine su učinile svoje, pa je i kosa otanjila, a sam Merlin rijetko javnosti ponudi na uvid fragmente iz svoje davne prošlosti, a pogotovo iz djetinjstva.

Izuzetak je učinio za svoj 55. rođendan kad je na Internetu objavio nostalgičnu fotografiju iz vremena kada je tek prohodao, snimljenu na padinama u okolini Sarajeva. 

Brojne Dinove fanove raznježila je ova fotografija iz 1960-ih…

Edin Dervišhalidović (rođen 12. septembra 1962, Sarajevo) poznatiji kao Dino Merlin je bosanskohercegovački pop rock kantautor, pjevač i kompozitor. Autor je teksta prve himne Republike Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina”. Smatra se jednim od najznačajnijih muzičara u Bosni i Hercegovini i državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Svoju solo karijeru Dervišhalidović započinje 1991. godine pod scenskim imenom “Dino Merlin”. Tekstovi za masovnu publiku, proizašli iz ličnog iskustva, jedan su od glavnih razloga koji mu omogućuje da na bosanskoj i regionalnoj muzičkoj sceni slovi za jednog od najvećih autora. Sve češće Dino upotrebljava instrumente orijentalne, etno muzike, usklađene sa novim zvucima elektronske muzike. Odličan primjer za to je pjesma “Sam” sa njegovog pretposljednjeg albuma “Sredinom”.

Od 1991. do danas, snimio je nekoliko albuma, od kojih je nekoliko kompilacija i koncertni. Pri tome je album “Sredinom” (2000) bio jedan od najprodavanijih, ako ne i najprodavaniji album na području čitave Jugoistočne Evrope u posljednjih deset godina.

Po izlasku albuma “Sredinom”, Dino organizuje koncert u Sarajevu na koji dolazi više od 80.000 ljubitelja njegove muzike. Na svoju dugu listu uspjeha, dodaje i dva učešća za nacionalnim izborima za Pjesmu Evrovizije. 1999. godine Dino Merlin odnosi i pobjedu, te predstavlja Bosnu i Hercegovini na eurovizijskom finalu u Jerusalemu, osvojivši sedmo mjesto. Dino Merlin je na 56. takmičenju za pjesmu Evrovizije održanom u Njemačkoj Bosnu i Hercegovinu predstavljao sa pjesmom pod nazivom “Love in Rewind”.[3][4] Pjesma je premijerno izvedena na BH Eurosong showu koji je emitiran uživo na BHRT-u. Prvi put Dino je jednu pjesmu otpjevao na engleskom jeziku. Osvojio je šesto mjesto te nadmašio svoj plasman iz 1999. u Jerusalemu, te postigao drugi najbolji plasman Bosne i Hercegovine na ovom prestižnom takmičenju. Sa uspjehom učestvuje i na nekoliko međunarodnih festivala (Danska, Turska, itd.).

Dana 30. maja 2014. godine je objavljena pjesma “Ruža (svako ima nekoga da mu ruke pruža)” koja je ujedno i prva pjesma sa nadolazećeg 11. albuma.

Druga pjesma sa albuma “Hotel Nacional”, “Školjka”, izdata je 15. juna 2014. godine na službenom YouTube kanalu Dine Merlina. Svoju premijeru je doživjela također na državnoj televiziji Bosne i Hercegovine BHT u 23:30, tačno pred historijsku utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine sa Argentinom na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Brazilu.