DECENIJAMA SKRIVANI VIDEO: Ovako su ČETNICI napali TITA u Londonu (VIDEO)

Ovaj neverovatni snimak prikazuje Tita prilikom posete Velikoj Britaniji 1953. godine. U jeku sukoba sa SSSR-om, na njemu se vidi sastanak jugoslovenskog lidera sa Čerčilom, velike mere bezbednosti koje je britanska tajna služba preuzela kako bi zaštitila predsednika SFRJ, Tito kako govori engleski, ali i, scena sa ulica Londona, kada je neko iz okupljene svetine bacio dimnu bombu nedaleko od maršala i britanskog premijera.

Video-snimak Titove posete Londonu 1953, pune četiri decenije nije bio poznat javnosti. Tek kada je “British Pathe”, čuveni engleski filmski žurnal pre nekoliko godina na Jutjub kanal postavio najveći deo svoje arhive, na snimcima koji beleže sve najznačajnije događaje u istoriji XX veka, pronašao se i onaj koji svedoči o poseti jugoslovenskog maršala Velikoj Britaniji.

Tita je na ostrvo dovezao njegov brod “Galeb”, a dočekao ga je tadašnji premijer Britanije Vinston Čerčil. Bio je to prvi put da je maršal napustio zemlju od razlaza sa Sovjetima, pa su mere obezbeđenja u Londonu bile ogromne.

Tito se kroz grad vozio u blindiranim kolima, a kuća u kojoj je bio smešten tokom svog boravka bila je tajna.

Ipak, jedan manji incident ipak se dogodio. Neposredno posle prolaska pored Kraljeve garde neko iz okupljene mase na ulici Londona bacio je magnezijumsku tj. dimnu bombu u pravcu Tita i Čerčila.

Ulica se obavila dimom, ali Tito je jednostavno ušao u svoj blindirani automobil i odvezao se dalje.

Filmski žurnal čitav događaj je okarakterisao kao “šalju izvedenu u najgorem mogućem trenutku”, ali britanski mediji su pisali da je reč o pripadnicima četničke emigracije u Britaniji koja je na ovaj način želela da izrazi svoj protest.

Sporni momenat na snimku se nalazi na 3:12.

Kurir.rs