“Da su joj na vrijeme dali uputnicu za bolnicu, naš sinčić Ekrem ne bi bio siroče”…

Majka i suprug porodilje iz Niša (Srbija) koja je preminula od ospica ogorčeni su na doktore.

– Pogrešno su je liječili, nema je više jer su doktori napravili propust – tvrde suprug i roditelji porodilje Sabine Marković (21), koja je u ponedjeljak preminula u niškoj Klinici za infektivne bolesti od komplikacija izazvanih morbilama.

Prema njihovim tvrdnjama, Sabina je u dispanzeru «Mašinske industrije» dvije nedjelje liječena od bronhitisa i alergije, da bi tek kad je bila na izmaku snage dobila uput za Infektivnu kliniku, gdje se javila 16. januara. Doktori, međutim, tvrde da nije bilo propusta u njenom liječenju.

U dvorištu kuće familije Ćerimović, čija je Sabina snaha, tuga i očaj.

– Izgubila sam kćerku greškom doktora, a smrt mi vreba i tek rođeno unuče – ogorčeno priča Danijela, majka preminule.

– Primala je injekcije, ali joj uopšte nije bilo bolje. Po tijelu je imala osip, a doktorka je rekla da je to alergija i da nije ništa opasno. Tek kada su uvidjeli da joj nije dobro uprkos terapiji, poslali su je u Klinički centar, ali prekasno. Da su na vrijeme reagovali kako treba, moje dijete bi bilo živo. Podnijet ćemo tužbu protiv doktora zbog neadekvatnog liječenje – izjavila je ona.

Sabinin suprug Beća Ćerimović tvrdi da je prepoznao simptome morbila, ali da mu doktori nisu vjerovali.

– Bio sam sa njom kod doktora. Propisivali su joj samo injekcije, davali joj lijekove… Tvrdili su da ima bronhitis, a ja sam znao da je riječ o malim boginjama. Da su joj na vrijeme dali uput za bolnicu, naš sinčić Ekrem sada ne bi bio siroče, bez majke, niti bi naša kćerkica Marina bila ugrožena. Sada i beba ima ospice. Doktori kažu da nema problema, ali ja strahujem da je i njeno stanje kritično. Moja majka je bila nekoliko dana tamo, a sada su i njoj zabranili boravak i posjete – navodi Sabrinin suprug.

DOKTORI: NIJE BILA VAKCINISANA! Rođaci preminule ne znaju da li je Sabina bila vakcinisana MMR vakcinom, a takvu informaciju nisu imali ni doktori dispanzera «Mašinske industrije».

– Otežavajuća okolnost bila je to što je bila riječ o porodilji, s oslabljenim imunitetom, a zbog dojenja se propisuje drugačija terapija – objašnjava dr. Dragan Đorđević, načelnik Zdravstvene stanice «Mašinska industrija».

– Tačno je da se pacijentkinja kod nas liječila petnaestak dana. Dijagnoza je bila upala respiratornih puteva, i sve vrijeme bila je pokrivena adekvatnom terapijom. Simptomi morbila mogu da se otkriju tek kada se pojave ospice, a ona ih nije imala dok je trajala inkubacija. Čim smo primijetili prve simptome, posumnjali smo na morbile i uputili je na Infektivnu kliniku. Da je bila vakcinisana, infekcija morbila ne bi se prenijela na kćerku, jer bi i beba praktično preko nje bila vakcinisana.

Pacijentkinja je bila u teškom opštem stanju s kliničkom slikom morbila. Vjerujem da je simptome imala dvije nedjelje prije dolaska kod nas. Uz to, riječ je o porodilji čiji je organizam bio oslabljen, što je sigurno uticalo na pojavu komplikacija u vidu upale pluća. Nije bila priključena na aparate, ali smo preduzeli sve raspoložive mjere liječenja. Vjerovatno je bilo presudno i to što nije bila vakcinisana, pa je bolest u međuvremenu uzela maha – izjavio je Miodrag Burić.

DESETORO ZARAŽENIH. Direktor Klinike za infektivne bolesti u Nišu prof. Miodrag Vrbić potvrdio da je u toj klinici zbrinuto 10 pacijenata s komplikacijama, da je njihovo stanje stabilno i da niko nije vitalno ugrožen.

– Primili smo sinoć pacijenta s upalom mozga – navodi Vrbić, apelujući na pacijente da ne zanemaruju izuzetno visoke temperature i malaksalost, već da se obavezno jave doktoru za pomoć.

doznajemo.com