DA SE NAJEŽIŠ: Pogledajte veličanstveni doček za Ivicu Osima u austrijskom Grazu…

Sturm iz Graza u srijedu 14. aprila je na svom stadionu obilježavao dvadesetu godišnjicu od osvajanja prve titule u tamošnjem prvenstvu.

Ceremoniji prije utakmice s Mattersburgom, prisustvovali su nekadašnji igrači tog tima, ali i trener Ivica Osim.

Popularni Švabo je u Grazu dočekan ovacijama. Njegovo ime odjekivalo je stadionom, a navijači su u njegovu čast pripremili i posebnu koregrafiju.

Štraus s Grbavice je kao trener Sturma radio od 1994. do 2002. U dva navrata je osvajao Bundesligu i Superkup, te jedan Kup Austrije.

Hrvat koji je igrao u Japanu: Vahu cijene, ali Osim je postavio temelje fudbalske filozofije!

Vahid Halilhodžić, iskusni bh. stručnjak, odveo je reprezentaciju Japana na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.

Švabo je vodio reprezentaciju Samuraja Švabo je vodio reprezentaciju Samuraja
Samuraji su pod Vahinom palicom briljirali u kvalifkacijama i među prvim reprezentacijama svijeta osigurali nastup na Mundijalu. No, Vaha nije najpoznatiji bh. trener u Zemlji izlazećeg sunca.

Bez premca, lidersku poziciju drži Ivica Osim. Legendarni Švabo ikona je japanskog fudbala, što je potvrdio i Mihael Mikić, hrvatski fudbaler koji je osam godina nastupao u tamošnjem fudbalu.

– Švabo, Piksi, Vaha i Pantić su legende u Japanu. Piksi ima spomenik ispred stadiona u Nagoyji. Dizao je i gradio tu ligu. Vaha je trenutno selektor, ima veliki utjecaj… Ali, dvojica su ispred njih – Osim i Petrović. Osim je postavio temelje fudbalske filozofije kojom je japanski fudbal krenuo i razvijao se, a Mihajlo Petrović je to napravio na klupskom planu. Oni su doslovno razvijali japanski fudbal, razvijali mlade igrače, pokazali su im put – kazao je Mikić u razgovoru za tportal.

faktor.ba