DA LI ZNATE ZAŠTO BOSNA I HERCEGOVINA IMA DVA IMENA? Evo koji je PRAVI razlog…

Autor Peter Footer je podsjetio ko je vladao u Bosni i Hercegovini, te da nosi takav naziv otkako je od Jugoslavije proglašena nezavisnsot. Riječ Bosgovina bila je prvi prijedlog jedinstvenog imena.

Naime, youtube korisnici koji stoje iza kanala “Name explain”, redovno objavljuju video snimke u kojima objašnjavaju stvari poput imena država i historijskih ličnosti. Ekipa Name explain tako se bavi porijeklom imena okeana, gradova, država i historijskih ličnosti, a nedavno su objavili i video u kojem su tematizovali ime Bosne i Hercegovine s pitanjem zašto ova država ima dva imena.

Objasnili su u video snimku da je planina Ivan granica između Bosne i Hercegovine, ali da se o jednoj naciji radi. Istakao je da se u djelu Konstantina Porfirogeneta prvi put spominje ime Bosna, a da od rijeke Bosne naziv vodi porijeklo, koja je prema riječi Bos/Bogh dobila ime – to znači tekuća voda na indo-evropskom jeziku predaka.

Što se tiče drugog dijela imena – Hercegovine, kažu da vodi porijeklo od riječi Herceg (odnosno Herzog na njemačkom) i da je bila kneževina, a onda je sebe Stjepan Kosača proglasio hercegom Huma i obale. Hum je nosio i naziv Zahumlje, te je bio u blizini mora u slivu rijeke Neretve, koje je današnje područje Hercegovine i Hrvatske.

Autor Peter Footer je podsjetio ko je vladao u Bosni i Hercegovini, te da nosi takav naziv otkako je od Jugoslavije proglašena nezavisnsot. Riječ Bosgovina bila je prvi prijedlog jedinstvenog imena.

Osim Bosne i Hercegovine, u imenu imaju dvije riječi i Sveti Vincent i Grenadini, Antigva i Barbuda, Sveti Kristofer i Nevis, Trinidad i Tobago, te Sveti Toma i Princip.

Ostale zemlje koje u imenu nose više riječi, nastale su nakon ujedinjenja većeg broja država.

Na svom Youtube kanalu, ekipa “Name explain” ima više miliona pregleda i više desetina hiljada pratioca.

Jeste li vi znali ove historijske podatke? Ili niste bili redovni na časovima historije pa ste propustili nekoliko važnih lekcija? ????

novi.ba