Crnadak sjeo na sastanak sa Britancima: Obavijestili smo komesara o situaciji u BiH, ovo čekamo

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao sa komesarom za trgovinu za Evropu kraljice Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Endrju Mičel.

U fokusu razgovora ministra Crnatka i komesara Mičel bili su odnosi između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, aktuelna situacija i evropske integracije u BiH, regionalna saradnja te pitanja u vezi s Brexitom.

Ministar Crnadak izrazio je zadovoljstvo zbog dobrih odnosa i saradnje između dvije zemlje te kontinuirane podrške Ujedinjenog Kraljevstva u reformskom procesu i ubrzanja EU integracija u Bosni i Hercegovini.

Obavijestio je komesara Mičela o situaciji u BiH, procesu formiranja vlasti nakon Opših izbora održanih prošle godine kao i glavnim spoljnopolitičkim prioritetima BiH – evropskim integracijama i regionalnoj saradnji. Izrazio je nadu da će se aktivnosti u vezi s formiranjem vlasti na svim nivoima uskoro okončati kako bi BiH mogla, nakon mišljenja Evropske komisije krajem ovog mjeseca, uskoro postati i zvanični kandidat za članstvo u EU.

S tim u vezi, naglasio je da očekuje da BiH nastavi proces reformi, sa posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava te povratka povjerenja u institucije.
Podržavaju reforme

Komesar Mičel je najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati reformske procese kao i evropske integracije u BiH te da će, unatoč Brexitu, njena prisutnost u BiH i regiji biti i dalje značajna.

Naglasio je da je dokaz tome i udvostručena pomoć razvoju Zapadnog Balkana koju je Ujedinjeno Kraljevstvo ponudilo tokom Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu u julu 2018. godine. Istakao je da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU neće uticati na odnose između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva.
Regulisanje oblasti

Na sastanku je zaključeno da bi u kontekstu Brexita, na bilateralnoj osnovi, dvije zemlje trebale ugovorno regulisati oblasti koje su bile uređene kroz multilateralne sporazume sa EU, posebno kada je riječ o partnerstvu i trgovini te prilagoditi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU/BiH.