Crnadak: Kako se usuđujete upotrebiti tu zastavu, u ime cijele BiH vam kažem, SKIDAJTE TO

Iz kabineta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka odaslano je saopćenje za javnost u kojem se reaguje, kako je navedeno, povodom fotografija koje su se pojavile u medijima, a na kojima se vidi da se na pobjedničkom peharu UEFA Lige Evrope nalazi zastava BiH. Crnadak je zbog toga uputio pismo predsjedniku UEFA-e Aleksanderu Čeferinu. Dejtonski mirovni sporazum iz novembra 1995. donio je mir, kaže on, a BiH je zvaničnu zastavu dobila 1998. godine.

“Dužan sam da reagujem nakon što sam u medijima vidio fotografiju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojoj se nalazi ratna zastava BiH.

Naime, to je zastava koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH. U BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, a zastava na postolju pehara je ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH – od 1992. do 1995. godine”, naveo je Crnadak.

“U BiH svi narodi koje žive vole fudbal, ali ratna zastava sa pehara vrijeđa mnoge.
Nadam se da je u pitanju nenamjerna greška, pa Vas molim da prije finalne utakmice UEFA Lige Evrope 29. maja ispravite nepravdu i u postolje pehara utisnete zvaničnu zastavu BiH, jer ova koja se sad nalazi na trofeju to nije”, kaže Crnadak te dodaje da je
Ministarstvo vanjskih poslova BiH o pismu u vezi sa ovim slučajem informisalo i članove Predsjedništva BiH.