Čović OČARAN VUČIĆEM: Po Čoviću bez njega nema mira i stabinosti A EVO I ZAŠTO!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je, u intervjuu Tanjugu, ukazao na, kako kaže, izuzetnu ulogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na uspostavljanju i održavanju mira i stabilnosti u regionu.
Njegovu nedavnu posjetu Hrvatskoj smatra veoma korisnom, jer, kaže, razgovori nemaju alternativu.

“Na taj način se istorija može staviti tamo gdje joj je mesto i moguće je okrenuti se budućnosti. To sam prepoznao u razgovorima predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vučića. Uvjeren sam da su razgovori jedini put i da ih treba učiniti dinamičnijim”, naglasio je Čović prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, razgovorima treba da se konačno odvojimo od vremena devedesetih i ističe da i pored kritika upućenih hrvatskoj predsjednici zbog Vučićeve posjete, hrvatska javnost razumije da je potreban dijalog.

“To dokazuju i istraživanja koja pokazuju da nikome nije pala popularnost. To pokazuje da treba biti uporan i ratne rane i ožiljke zacijeliti. Bez razgovora na najvišem nivou to se nikada neće desiti. Vrijeme rata je daleko iza nas i treba što prije da zaliječimo rane i okrenemo se budućnosti”, podvukao je Čović.

Prema njegovim riječima, stalna komunikacija i otvaranje novih poglavlja u saradnji u svim oblastima nemaju alternativu.

“U Hrvatskoj živi značajan broj predstavnika srpskog naroda i obrnuto. Tim ljudima neće biti bolje ako nema komunikacije na najvišem nivou”, uvjeren je Čović.

Čović smatra da politika predsjednika Srbije na uspostavljanju i održavanju stabilnosti i mira u regionu apsolutno djeluje, iako su neki, kako je dodao, bili nepovjerljivi iz početka.

“Predsjednik Vučić, još dok je bio premijer, evidentno je neko ko može motivisati i koordinirati takvu aktivnost. Nemoguće je raditi na razvoju ovog prostora ako imate okruženje koje je nestabilno, a BiH je nužna kao stabilna, decentralizovana država, cijelom regionu”, podvukao je Čović.

Ne smije se, upozorava, zapostaviti i previdjeti uticaj BiH na mnoge događaje u prošlosti, te na činjenicu da je “iskra uvijek bila negdje u BiH”.

“Uloga predsjednika Vučića je izuzetna i pozivam ga da nastavi tako da radi”, poručuje Čović.

Prepreku evropskoj budućnosti BiH Čović vidi i u instituciji visokog predstavnika međunarodne zajednice i tvrdi da BiH ne može dobiti kandidatski status i otvoriti pregovore sa EU sve dok ta institucija postoji.

“Ne možemo dobiti kandidatski status, otpočeti pregovore sa EU, a da imamo institiucije koje na neki način čine od nas protektorat. Još uvijek postoje bonska ovlašćenja koja mu omogućavaju da bilo koga od nas smijeni, imenuje, poništi ili donese zakone”, objasnio je Čović.

Ako želi u EU, BiH mora da pokaže da može sama riješavati unutrašnje probleme, posebno unutar Federacije.

Prema njegovim riječima, institucija visokog predstavnika je od uvođenja sprovela 200 preinačenja Ustava, koja nikada nisu prošla parlamentarnu proceduru.

“Krajnje je vreme da se lagano taj posao završi. Ako riješimo pitanje izbornog zakonodavstva, otvoren nam je put da se takve odluke donesu u ovoj godini, jer nema razloga da nova struktura vlasti ne napravi planove za naredne četiri godine, u kojoj bi važno mjesto zauzeo ubrzan put ka EU, a to se ne može sa institucijom visokog predstavnika”, objasnio je Čović.

Dodaje i da visoki predstavnik u posljednje tri ili četiri godine nije donio nijednu odluku, izuzev što se pojavi s vremena na vrijeme i pošalje neku poruku da bi pokazao da ta institucija i dalje postoji.

Ako bi se držali striktno okvira Dejtona, u BiH bi mogli danas funkcionisati bez problema i sprovoditi reforme, te bez zadrške pristupiti evropskim integracijama, rekao je Čović.

“Moraćemo da napravimo racionalnije strukture, koje bi bile efikasnije. Dejton je dobar okvir da BiH može funkcionisati. Ne smijemo potcijeniti da je u posljednje dvije decenije bilo promjena Dejtonskog sporazuma i to posebno na nivou entiteta, čime su mnoge stvari narušene”, kritikovao je Čović.

“Dejtona 2 mislim da neće biti”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.
Vijesti.ba