Čović: Neka zna Bosna da ću UČINITI SVE da ovo dobijem

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ BiH, izjavio je kako će učiniti sve da se, po mogućnosti, već ove sedmice naprave neki iskoraci po pitanju dogovora o vlasti na nivou BiH.

– A onda i da riješimo i otklonimo sve one dileme koje su u posljednju godinu-dvije proizvele, rekao bih, nerazumijevanje ili nepovjerenje – kazao je Čović u Kiseljaku odgovarajući na pitanje novinara.

Naglasio je kako se pokazalo da nije dobro birati u ime jednog naroda te da su posljedice toga vidljive.

– Više od godinu nakon izbora nismo u stanju poslati jedan glas u ime BiH i uvijek nedostaje jedan hrvatski glas, a osobito kad se govori o institucijama BiH, odnosno Predsjedništvu BiH – dodao je Čović.

Ocijenio je kako je potrebno učiniti sve i da BiH “uhvati korak, koji je potpuno izgubila kad je u pitanju evropski put”.

– Nadam se da će, upravo u vrijeme predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom (EU), u prvih šest mjeseci iduće godine, kad ponovno bude otvoreno pitanje o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, to biti šansa i za BiH. Do tada, mi moramo uraditi puno stvari, i to u ovoj godini kako bi nas netko ozbiljno razumio, a naročito novo vodstvo Unije – ustvrdio je Čović.