Čović: Hrvati će sada otvoriti pitanje Bosne i ovih teritorija!

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Kiseljaku komentarisao političku situaciju u našoj zemlji i proces formiranja vlasti na državnom nivu. Opet je iskazao optimizam, kazavši da je moguće već ove sedmice da budu napravljeni neki koraci kada je riječ o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

– A onda da riješimo i otvorimo sve one dileme koje su proizvele jedno, rekao bih, nerazumijevanje, jedno nepovjerenje koje je jačalo zadnjih godinu, dvije, tri dana. Birati u ime jednog naroda, to nije dobro. Posljedice se vide od prošlih izbora. Nismo u stanju poslati jedan glas uime Bosne i Hercegovine i uvijek nedostaje jedan hrvatski glas, osobito kada se govori o institucijama Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, istakao je Čović.

​Učinit će sve, dodao je, da Bosna i Hercegovina uhvati korak koji je potpuno izgubila kada je u pitanju evropski put.

– Ja se nadam da upravo u vrijeme predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom u prvih šest mjeseci naredne godine, u petom mjesecu može se otvoriti ponovo pitanje o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i ja se nadam tada i o Bosni i Hercegovini. Do tada mi moramo puno stvari uraditi, a to što moramo uraditi, moramo uraditi u ovoj godini da bi nas neko ozbiljno razumio, riječi su lidera HDZ-a.