Čović: Evo ga TEST za Hrvate i Bošnjake i JEDINI NAČIN na koji vidim BiH

Hrvatski predstavnici insistiraju da se za razliku od državnog nivoa vlasti, pre formiraju izvršne vlasti u Federaciji BiH, postigne dogovor o izmenama Izbornog zakona BiH koje bi onemogućile ponavljanje preglasavanja jednog naroda, kakva je situacija bila s poslednjim izborima, prenosi Srpskainfo.
pročitajte i…

– To podrazumeva provođenje presude Ustavnog suda BiH kada je u pitanju izbor članova Predsedništva BiH, Doma naroda i Grada Mostara. Temelj svega je zaštita tri konstitutivna naroda. Za nas je prevažno osigurati izbor legitimnih političkih predstavnika – dodao je predsednik HDZ BiH.

Izmena Izbornog zakona, prema njemu, biće test budućih odnosa među tri naroda, a posebno između Hrvata i Bošnjaka.

Ponovio je tvrdnje kako se, uprkos prikrivenim pokušajima, neće uspeti provesti koncept čiji je cilj dominacija jednog naroda kroz okupljanje bošnjačkih nacionalnih i građanskih stranaka, tvrdeći da imaju identične stavove.

Nemačka kancelarka zanimala se i za stav predstavnika Hrvata u BiH u pogledu evroatlantskih integracija.

– Evroatlantski put jedino iskreno Hrvati u BiH zagovaraju. U svakoj našoj strategiji jasno je istaknuto kako BiH vidimo jedino kao članicu NATO saveza i EU – rekao je Čović i dodao kako to nije slučaj s druga dva naroda koji imaju određene alternative.

Lider HDZ BiH odvojeno je razgovarao i s glavnim kandidatom EPP za budućeg predsednika Evropske komisije Manfredom Veberom.

– Gospodina Vebera sam molio da BiH dobije kandidatski status bez da se postavljaju uslovi. To, međutim, ne znači da nećemo morati ništa da radimo, nego se s tim procesom u roku od godine obavezati na provođenje preciznih reformi – objasnio je Čović.