ČOVIĆ DANAS SA VUČIĆE, PLENKOVIĆEM I DODIKOM| Stigao odgovor: Pogledajte s kim se sutra Bakir sastaje…

Kolone automobila te policijske rotacije danas su bile uobičajena slika u gradu na Neretvi. U ured Dragana Čovića stizali su redom Aleksandar Vučić, Filip Vujanović, te Bojko Borisov.

Prvi preko puta hrvatskog člana Predsjedništva Aleksandar Vučić, rukovanje, zajednička fotografija te izjava, ali jedno zapažanje.

“Mislim da sam samo jedan ili dva bilborda vidio da su uništeni, nadam se da u Srbiji ne bi bio nijedan”, izjavio je Aleksandar Vučić.

Ali bez obzira na to Vučić se Mostarcima zahvalio na gostoprimstvu te poručio kako očekuje uspješan gospodarski sajam. Uputio je i jasnu političku poruku:

“Očekujem da odnosi Hrvata i Bošnjaka budu bolji, a ne lošiji u budućnosti, što se Srbije tiče, Srbija će poštovati BiH kao što je to uvijek činila i mi ćemo dati sve od sebe da u miru i dobrim odnosima gradimo ekonomiju naših zemalja i da onako gledamo u budućnost, da ovim ljudima obezbjedimo što više skela, vidio sam da ovdje grade neke solitere…”

A graditi i to bolje odnose u regiji želi hrvatski član Predsjedništva, i to ovako:

“Tako što ćemo riješiti otvorena pitanja između Republike Srbije i BiH, ne samo granična pitanja, nego i mnoge druge stvari koje možemo zajednički unaprijediti, infrastrukturu, kako prometnu, energetsku…”, naveo je Dragan Čović.

A kao primjer dobre suradnje dvije susjedne zemlje, bez otvorenih pitanja, Čović navodi odnose BiH s Crnom Gorom, čijeg je predsjednika u Mostaru dočekala kiša te brojne novinarske ekipe.

Filip Vujanović pak istog stava:

“Konstatirati je da su oni zaista izvanredni, da su bez otvorenih pitanja, da imaju širok prostor suradnje, danas smo razgovarali i o toj suradnji u oblasti eurospkih integracija, formiramli smo zajednički odbor i mi smo spremni smo da učinimo sve da ubrzamo europski put BiH.”

A za vrijeme ovog susreta, predsjednik Srbije u društvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vladike Grigorija obilazio je mjesto izvođenja radova na Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru. Upravo su njenu gradnju financirale vlasti Srbije te RS-a.

“Mi smo sretni što smo ovdje mogli da sretnemo dvojicu predsjednika srpskog naroda, i to baš u Mostaru, koji je kao što sam bezbroj puta rekao grad i Srba i niko nas ne može odavde istrgnuti kao i druge narode koji ovdje žive”, izjavio je vladika Grigorije.

“Mostar je jako važan za našu kultru, obrazovanje. Kroz istoriju, Srbi su ovdje ostavili jak pečat, naravno i u vjerskom životu, zato je bilo jako važno, uz žaljenje zašto je došlo do rušenja ovakvog objekta vjerskog, crkvenog, da se okupimo oko toga i da počnemo obnovu, odnosno ponovnu izgradnju”, ocijenio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Pod policijskim rotacijama u Mostar je stigao i bugarski premijer Boyko Borisov.

“Drago mi je što će ovdje biti i srpski predsjednik Vučić te moj prijatelj Plenković iz Hrvatske. U četvrtak i petak Zvidzić i Izetbegović će biti u Sofiji , tako da u ovoj izbornoj godini na sve moguće načine ćemo se truditi da pomognemo jedinstvo države”, ocijenio je Borisov.

Posljednji u Mostar stigao je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i to kako bi u ovom gradu otvorio Ured Hrvatske gospodarske komore.

“Mi smo kao Vlada od samog početka poslali poruku da nam je BiH državni prioritet, da nam je kvalitetno uređenje odnosa , gospodarski odnosi, politički, kulturna suradnja, sektorska suradnja, riješavanje niza rezidualnih pitanja prioritet, i mislim da smo već u ovih godinu i pol pokazali i zavidan angažman i zavidne rezultate”, rekao je Plenković.

Sutra sastanak Izetbegovića s Kavazovićem, Lavićem…

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine sutra će se u Sarajevu sastati s nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti u državi i entitetima, potvrđeno je danas iz Predsjedništva.

Kako piše u saopćenju, Izetbegović će održati sastanak sa delegacijom Islamske zajednice u BiH, koju će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjednikom BZK „Preporod“ prof. dr. Senadinom Lavićem, predsjednikom Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 Adilom Kulenovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, te nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti u državi i entitetima.

Na sastanku koji će početi u 11 sati, bit će razmatrani sveukupna situacija i odnosi u Bosni i Hercegovini i regiji.

N1