“ČIME BI RATOVAO BAKIR IZETBEGOVIĆ”: Milorad Dodik izjavio je da je uvjeren da će BiH biti normalnija zemlja kada odu…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je uvjeren da će BiH biti normalnija zemlja kada odu stranci i istakao da će tada domaći političari morati da postižu dogovore.

On kaže da domaći političari u znatnom broju ne funkcionišu jer je jedan veliki broj, naročito bošnjačkih političara, naviknut da stranci za njih obavljaju posao.

“U toj novoj situaciji moraće da sjednu i da se razgovara. Računajući na racionalan pristup, svi ćemo morati nešto da uradimo”, rekao je Dodik sinoć za TV1.

On je poručio da se Republici Srpskoj ne može uzeti njeno ustavno pravo.

“Vratite nam poziciju Republike Srpske koju smo dobili u Dejtonu i mi ćemo ostati u BiH. Ne vratite li nam to, nemamo volje, ni želje da ostanemo u BiH”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da situacija u BiH nezaustavljivo vodi ka njenom raspadu i da je samo pitanje kako obezbijediti miran razlaz.

“Ovo nema nikakvog smisla ni za Bošnjake, ni za Srbe, ni za Hrvate. Ovo ne polučuje rezultat, pravi stagnacije i još veće depresije”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, rješenje trenutne situacije u BiH je poštivanje Ustava, prije svega, a ako ne, onda je to podjela.

“Spreman sam da poštujem Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Njega su narušili mnogi visoki predstavnici koji su mijenjali i kršili Ustav. Oni koji su aplaudirali u Sarajevu takvom kršenju ne mogu očekivati da ćemo se mi sa tim pomiriti”, istakao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, u političkom smislu Bošnjaci sigurno neće sačuvati BiH tako što će reći da je ovo njihova zemlja i da ih ne zanima šta o tome misle Srbi i Hrvati.

Dodik je poručio da nije čovjek koji je spreman da preduzme bilo kakvu mjeru koja bi destabilizovala i dovela do nasilja.

“Bakir Izetbegović kaže on bi nešto ratovao. Čime bi ratovao? Kako misli da pokrene vojsku u neki rat ako nema srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva? Ako bi nešto pokušao, možda bi izvukao bošnjačku komponentu. Srbi sigurno ne bi ušli u taj rat, Hrvati vjerujem da ne bi. Šta bi uradio?. Da li upravlja policijom u Federaciji – ne upravlja. Čime bi ratovao?”, rekao je Dodik.

fokus.ba