CIJELI BALKAN O OVOM PRIČA: Pogledajte šta je Kurc obećao Srbiji nakon sastanka sa Vučićem…

Premijer Austrije Sebastian Kurz je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beču izjavio da su najvažniji ciljevi Austrije i Bugarske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, da zemlje Zapadnog Balkana približe Uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurz je na konferenciji za medije kazao da oko 300 hiljada građana Austrije, porijeklom iz Srbije, daju veliki doprinos jačanju odnosa dvije zemlje.

Uputio je i riječi hvale predsjedniku Srbije zbog velikih napora koje čini kako bi njegova zemlja ostvarila napredak na putu ka članstvu u EU.

“Podržavamo njegove napore na putu članstva Srbije u Evropsku uniju”, rekao je Kurz.

Podsjetio je da će Austrija u drugoj polovici 2018. godine predsjedavati EU-om.

“Bugarska i Austrija ove godine predsjedavaju EU-om. Naš najvažniji cilj je približiti zemlje Zapadnog Balkana EU-u”, kazao je premijer Austrije.

Istakao je da je Srbija napravila pozitivne korake na putu prema EU-u, dodajući kako će se Austrija i dalje zalagati da zemlje u regiji Balkana uspostave stabilnost, i sukobe iz prošlosti ostave iza sebe.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog podrške Austrije njegovoj zemlji ali i drugim zemljama regiona na putu prema EU-u.

Istakao je da preko 450 austrijskih poslodavaca trenutno imaju investicije u Srbiji, izrazivši nadu da će taj broj u narednom periodu biti još veći, čime bi se, kako je rekao, dao značajan doprinos poboljšanju ekonomske situacije u njegovoj zemlji ali i smanjenju stope nezaposlenosti.

Na kraju je dodao da imaju potrebu za svakim vidom podrške koji može pomoći u postizanju rješenja u dijalogu između Beograda i Prištine.

Međunarodni napori, koji će pomoći inicijativama u smjeru rješavanja problema, kako je rekao, dobro su došli.

aa.com.tr