CIJELA EU DANAS PRIČA O BiH: Pogledajte zbog čega je Predsjednik Evropske komisije POLJUBIO Bakira I…

BiH je danas zvanično predala odgovore na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije uz prisustvo brojnih političara sa svih nivoa vlasti u našoj zemlji.

Visoke evropske zvaničnike Jean-Claudea Junckera i Johannesa Hahna, kojima je BiH danas zvanično predala odgovore na Upitnik EK, svečano je dočekalo tročlano Predsjedništvo BiH, ozarenih lica i uz obostrane zagrljaje.

Predaja odgovora na Upitnik okarakterisana je kao historijski trenutak za BiH, a sam Juncker je u obraćanju domaćim liderima izrazio zadovoljstvo i čestitao na uspješno obavljenom poslu.

Ipak, koliko je BiH dobro obavila posao ostaje da se vidi nakon što Evropska komisija počne pregledati odgovore koje smo poslali. Međutim, sudeći prema današnjim izrazima lica domaćih političara pa i prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, naša zemlja se vodećim ljudima EU prezentovala kao idilični i dobro uštimani orkestar, iako javnost dobro zna da je stvarnost nešto drugačija.

Juncker poručio parlamentarcima: Mir, to je puno više nego kraj neprijateljstava

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker obratio se državnim parlamentarcima na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kazavši da se Evropska unija temelji na društvu jednakih vrijednosti.
“Ovaj izbor koji ste učinili u februaru 2016. je izbor koji je učinila svaka zemlja članica Evropske unije. EU nije sama po sebi bila evidentna, ona je uvijek bila izričit izbor. U EU nećete nikad ništa postići ukoliko ne uložite napore. To podrazumijeva napore ne samo političara, već i građana”, kategoričan je Junkcer.

Parlamentarcima je poučno izdeklamovao da su reforme koje traže građani neophodne kako bi se premostile nesuglasice.

“Nesuglasice nisu dobre za vaše građane. Žao mi je što postoje takve razlike. Vrlo često se na ovaj proces gleda kao na jedan tehnički proces. Riječ je o pristupu jednom duhu. Način na koji bismo živjeli zajedno”, rekao je Junkcer.

Naveo je da je za to neophodno da se ujedine sve snage u ovoj zemlji.

“Ovaj vaš izbor je izbor za buduće generacije. Zbog toga se želim obratiti mladosti BiH. Mi želimo da ih uvjerimo da želimo provesti sve reforme kako bismo im osigurali bolju budućnost”, kazao je Juncker.

Prema njegovim riječima, olimpijski duh će se vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

“Taj olimpijski duh je veoma bitan evropskom duhu, kako bi osobe različitih kultura, različitih vjeroispovijesti, različitih narodnosti mogle živjeti zajedno. EU je jedan projekt pomirenja koji poštuje različitosti”, istakao je Junkcer.

Napomenuo je da nas Evropa uči puno o nama samima, da gledamo dalje od naših kulturnih razlika.

“Mislim da trebamo prestati govoriti o Evropskoj uniji kao o sjedinjenim evropskim državama, kao da su to Sjedinjene Američke Države. Ne, mi smo Evropljani. Ja volim biti Luksemburžanin, a volim biti i Evropljanin. Takav patriotizam nema nikakve veze s nacionalizmom. To su evropske vrijednosti”, rekao je Junkcer.

Istakao je da će se uvijek boriti protiv ksenofobičnih govora.

“Mir, to je puno više nego kraj neprijateljstava. Mir, to je puno više nego potpist sporazuma. Mir, to je hrabrost kako bismo nadišli stara neprijateljstva i probleme iz prošlosti. U Evropi smo odlučili organizirati Evropu temeljem prava. Temelj prava je jači od oružja”, naveo je Junkcer.

Istakao je da Evropska unija nije država, ali da vladavina prava ima svoju punu vrijednost.

“Bez borbe protiv korupcije nemamo vladavinu prava. Treba provesti reformu pravosudnih institucija. Ustavni sud je utvrdio da postoje problemi, zbog toga je neophodno odmah provesti presudu”, istakao je Junkcer.

Prema njegovim riječima, ne možemo izgraditi budućnost ukoliko građani ne budu u središtu političkih djelovanja.

“Građanima nisu važni apstraktni pojmovi, ideološke debate. Njima je potrebna pravednost svakodnevnog života, mogućnost zaposlenja i da svi budu pravno jednaki”, naveo je Juncker.

Dodao je da treba na svakom mjestu graditi etiku kompromisa, jer tako treba graditi budućnost.

“Potrebno je pokrenuti čitav niz reformi. Tako ćete odgovoriti na zahtjeve vaših građana. Kriminal i korupcija nisu pogodni za strana ulaganja. Trebamo uvesti stabilnost u Evropu, a ne nestabilnost. Zbog toga je neophodno riješiti granične nesuglasice”, rekao je Juncker.

“Živjela BiH, živjela Evropa”, kazao je Junkcer.

Klix