CIJELA DRŽAVA TUGUJE ZBOG VIJESTI MALE M. Đ.: Bebica stara svega 3 mjeseca umrla je od gladi…

Tromjesečna Maša Đorđević iz Knjaževca (Srbija), prema nezvaničnim nalazima obdukcije obavljene u Institutu za sudsku medicinu u Nišu, preminula je od gladi. Beba je bila evidentno neuhranjena, a uslovi u kojima je živkelo ovo nejako biće samo su ubrzali ishod. Osnovno tužilaštvo je roditeljima Darku Đorđeviću (33) i Milici Janković (28) odredičp pritvor, pa su bebu sahranili deda i baba po ocu o trošku države. Troškove je snosio Centar za socijalni rad.

Roditelji su Mašu, početkom nedjelje, doveli kod doktora u knjaževačkom Domu zdravlja, jer “nije htjela da jede”. Ljekari su odmah ustanovili da je dijete preminulo. Obaviješteni su policija i Centar za socijalni rad, pa je dvoje starije dece ovih nevjenčanih supružnika Vuk (2) i Sara (3) zbrinuto na Dečjoj klinici u Nišu, gdje im se saniraju promrzline i ujedi insekata, ali nisu direktno životno ugroženi.

Pored istrage, koja treba da utvrdi nemar roditelja, država je pokrenula i proceduru da se ustanovi ima li odgovornosti i propusta nadležnih službi. Kako se doznaje, patronažne sestre su imale “problema u kontaktu s porodicom”, pa su od svojih nadležnih tražile da ih oslobode obaveze odlaska u tu porodicu.

– Imajući u vidu da je predmet u nadležnosti tužilaštva, Zdravstveni centar se neće izjašnjavati o navedenom bez odobrenja nadležnih organa – stoji u obavještenju za javnost koje je potpisao v.d. direktora Zdravstvenog centra dr. Ivica Rakić.

NISU PRIMIJEETILI DA SU ZAPUŠTENI. Roditelji uhapšenog Darka Đorđevića takođe žive u Knjaževcu, ali je čudno da nisu primijetili da su im unučići toliko zapušteni i životno ugroženi. Navodno su posljednji put bili u kući, koja više podsjeća na deponiju, septembra prošle godine, kada su im pomagali da spreme zimnicu.

– Imali su veliku tragediju. Istog dana, 8. novembra prošle godine, kada se rodila mala Maša preminulo im je unuče od kćerke i bili su okupirani tom tragedijom – doznaje se od rodbine.

doznajemo.com