“BUKVAREVIĆ IMA ROK OD 15 DANA DA UČINI SLJEDEĆE”: Protestima boraca u Tuzli pridružuju se i…

Dio boračke populacije Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine proveo je protestujući na petlji u Šićkom Brodu kod Tuzle, odakle su poručili da se pod hitno treba utvrditi jedinstven registar boraca i boračkih naknada, te da se 1.600 boračkih udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine prestane finansirati iz budžeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Na izmaku je drugi dan boračkih protesta, a od jučer je blokiran saobraćaj u Šićkom Brodu i propuštaju se samo sanitetska vozila. Promrzlim bivšim borcima građani samoinicijativno donose hranu i tople napitke.

Okupljeni su očekivali da će ih tokom dana posjetiti Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, no on je tokom press-konferencije održane u Sarajevu poručio da predstavnici boraca koji su blokirali saobraćaj trebaju doći na pregovore u Sarajevo.

Istovremeno, borci iz Tuzlanskog kantona poručuju da ne žele da ih predstavljaju oni čije su porodice bile u inostranstvu, dok su pravi borci krvarili. Također, naveli su da su boračka udruženja postala poligon za politička manipulisanja i pritiske, te za ˝krčmenje ogromnih suma novca koji se dijeli između nekoliko ljudi koji bi trebali predstavljati cijelu populaciju˝.

˝Ne može jedno udruženje da opere deset, dvadeset, trideset, pedeset ili stotinu hiljada, i to dva čovjeka. Novca ima, samo treba sasjeći i napraviti rez. Poručujemo Salki Bukvareviću da za 15 dana može napraviti rez i kazati koliko viška novca ima”, smatra Husein Muratović, bivši borac iz Zvornika, dodajući da političari kriju “one koji su ko zna kakvim načinima nekoga uvodili u pravo” i da je na kraju veliki broj tzv. “boraca” koji su se borili na “frontovima u Njemačkoj, širom Evrope i Amerike”.

Osim toga, okupljeni na petlji u Šićkom Brodu negirali su povezanost s političkim partijama, poručujući da ostaju na otvorenom do daljnjeg, uprkos izrazito niskim temperaturama zraka, ali i to da ne žele bilo kakav sukob s policijom. Navodno, očekuje se dolazak nekoliko autobusa s borcima iz drugih dijelova FBiH.

Tokom trajanja blokade petlje, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, vozače usmjeravaju na alternativne putne pravce.

fokus.ba