BUDITE OPREZNI| Ukoliko primijetite ovu bubuljicu javite se doktoru: U pitanju je ono najgore…

Pilonidalna cista je tvorevina slična bubuljici koja se javlja iznad zadnjice, a nastaje zbog reakcije na dlake koje se ubadaju u omekšanu kožu tog dijela tijela.

Može biti vrlo neugodna i stvarati jake bolove te je stoga važno da je prepoznate na vrijeme i obratite se liječniku.

Pilonidalna cista nije nimalo naivna

Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, a može se desiti u bilo kojem životnom dobu, iako najčešće od tinejdžerskih dana pa do oko 40. godine.

Piloniedalna cista inače i bukvalno znači gnijezdo od dlaka, a nastaje uglavnom tako što se prvo javi otvorena ranica čiji je uzrok predugo sjedenje, a onda se tu javljaju urasle dlake, ali se tu skupljaju i mrtve ćelije kaže i mnoge druge stvari.

Kada se to desi, tijelo stvara novi zaštitni sloj kože oko svega toga, i stvara se cista.

U početku ovu cistu osjećate kao neku izraslinu iznad zadnjice, ali nema nelagodnosti niti bola. Međutim, ona vrlo lako može da se inficira, i tada se javljaju crvenilo, bol i otečenost. Može da izgleda i kao obična bubuljica, ali i kao velika cista.

Ono što je bitno jeste da se u svakom slučaju obratite ljekaru i da ni slučajno ne pokušavate da to iscijedite, koliko god vas mamilo da to uradite.

Ono što možete da uradite jeste da umanjite faktore rizika. Ako vam je posao takav da sjedite po cijeli dan, što češće ustanite makar samo da se rastegnete. Dobro pilingujte dio iznad zadnjice i održavajte higijenu tog područja. Takođe ljekari kažu da depilacija i epilacija može da pogorša ovo stanje, pa zato ako imate ovaj problem najbolje je da tu regiju brijete i to su smjeru rasta dlaka.

Svakoj ženi se to desilo – jučer se pogledala u ogledalu i sve je bilo na svom mjestu, a jutros se probudila sa jednom predugom dlakom na bradi.

Ta dlaka na bradi je stvar o kojoj žene ne govore, pa svaka od nas misli da se to samo njoj dešava. A to je zapravo više nego uobičajena pojava među ženama.

– Maljavost brade je kombinacija gena i hormona – kaže Hedli King, dermatolog iz Njujorka.

Rast malja na bradi uzrokuju muški hormoni u našem tijelu u kombinaciji sa ukupnim balansom hormona. U zavisnosti od toga koliko su vam folikuli dlaka osjetljivi na hormone, pojavit će vam se više ili manje dlaka, a sama osjetljivost zavisi od hormona. U suštini, ako vam baka ima malje na bradi, vrlo je vjerovatno da će isti problem zadesiti i vas.

Malje na bradi rastu u svim životnim dobima, ali one ozbiljnije malje pojavljuju se u srednjim godinama.

Kako ih se riješiti?

Pinceta vam je najbolja opcija ako se borite sa jednom, dvije dlačice. Ako je u pitanju čitav busen, možete da razmislite i o laserskom uklanjanju dlaka.

Važna stvar

Malje na bradi dešavaju se i ženama koje imaju potpun hormonalni balans. Međutim, ako se uz te dlačice borite i sa neredovnim menstruacijama, pojačanom maljavošću na cijelom tijelu i aknama, moguće je da patite od policističnih jajnika, pa bi trebalo da se konsultujete sa ginekologom.

Avaz