BRNABIĆ: ‘Srbija uvijek spušta loptu i pruža ruku, ali Hrvatska… Pa pogledajte atmosferu tamo, to je nevjerojatno za jednu članicu EU-a’

‘U ovom trenutku ne čini mi se da imamo dijalog, imamo Srbiju koja pruža ruku, ali s druge strane ne čujemo da su na dijalog spremni. Zapaljive retorike iz Srbije nije bilo, već su pojedini političari samo reagirali na nevjerojatne izjave iz Zagreba’.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u ponedjeljak kako “ne očekuje naročito velike rezultate” posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu, ali očekuje da posjet prođe bez problema i da se dijalog nastavi. “U ovom trenutku ne čini mi se da imamo dijalog, imamo Srbiju koja pruža ruku, ali s druge strane ne čujemo da su na dijalog spremni. Očekujem da počne dijalog i da posjet prođe u najboljem redu. To mi je u ovom trenutku važno”, rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Njezina je ocjena da je srbijanski predsjednik “još jednom pružio ruku i otišao u Hrvatsku”, iako je tom posjetu prethodila “atmosfera nevjerojatna za jednu članicu EU-a”, prenosi agencija Tanjug. Brnabić je ocijenila kako “nije u redu da nekog državnika pozovete u posjet, da on na to pristane i da onda imate onakvu reakciju kao što ste imali”.

“Danas imamo čak i prosvjede u Zagrebu”, rekla je Brnabić novinarima, ustvrdivši kako nije bilo zapaljive retorike iz Srbije, već da su pojedini političari samo reagirali na “nevjerojatne izjave iz Zagreba” te da je “Srbija uvijek spuštala loptu”.

Brnabić naglašava kako nijedna srbijanska vlada dosad nije učinila više za hrvatsku nacionalnu manjinu od vlade koju je donedavno vodio Aleksandar Vučić te da je ispunjeno “sve što je dogovoreno deklaracijom koju su u Subotici (u lipnju 2016.) potpisali Vučić i Grabar Kitarović”.

Brnabić, kako navodi Tanjug, očekuje “da se dijalog Beograda i Zagreba nastavi”.

Prosvjed u Zagrebu prošao bez incidenata
U vrijeme dolaska srbijanskog predsjednika Vučića u posjet Zagrebu u ponedjeljak je na Trgu bana Jelačića održan prosvjed koji je prošao bez incidenata, a oko 1000 okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobrodošao u Hrvatskoj, te povicima “izdaja, izdaja” iskazali nezadovoljstvo njegovim posjetom i zabranom prosvjeda na Trgu sv. Marka.

Udruga udovica zalaže se za dijalog i razvoj dobrosusjedskih odnosa, ali na načelima istine i pravde, a to ovdje nije slučaj, poručila je čelnica udruge Rozalija Bartolić. U ime svih stradalnika poručila je da svi, pa i srbijanski predsjednik, moraju zaslužiti državničke počasti i crveni tepih.

Skupu se obratio i bivši branitelj Vjekoslav Magaš koji je poručio da Hrvatsku iz Srbije ne blate neki nebitni pojedinci već ministri u srbijanskoj vladi te da se u Srbiji sotonizira Hrvatska, aludirajući na srbijanskog ministra Aleksandra Vulina koji je prije nekoliko dana ranije rekao kako će u Zagrebu Vučića na ulicama dočekati “ustaše”.

Na skupu je pušten Vučićev ratnohuškački govor u okupiranoj Glini 1995., no zbog tehničkih problema nazočni su ga jedva čuli.

Net.hr