BREGOVIĆ KOD HADŽIFEJZOVIĆA KOD ŠOKIRAO BIH: U Sarajevu je za mene bio spreman metak…

Goran Bregović, rođen 22. marta 1950 u Sarajevu, je bosanskohercegovački muzičar najpoznatiji kao osnivač, producenta i gitarista sarajevske grupe Bijelo dugme.

Kako je vrijeme Bijelog dugmeta prolazilo tako je i Bregović ulazio u svijet filmske muzike. Njegov prvi projekat je bio film Emira Kusturice Dom za vješanje (1989.) koji je postigao veliki uspjeh (i film i muzika iz filma). Bregović i Kusturica nastavljaju saradnju i na Kusturičinom slijedećem filmu – Arizona Dream snimljenom 1993. (zanimljivo da je Bregovićevu muziku izvodio američki roker Iggy Pop). Sljedeći njegov projekat, muzika za film Kraljica Margo opet postiže veliki uspeh, a film je dobio dvije nagrade na Kanskom festivalu 1994. Slijedeće godine Zlatna palma osvaja Kusturičin Bila jednom jedna zemlja za koji je Bregović komponovao muziku.

Bregovićeva muzika donosi južnoslovenske i romske teme i fuzija je popularne muzike sa tradicionalnom polifonom muzikom sa Balkana, tangom i duvačkim orkestrima. Vrlo popularan u istočnoj Evropi, Bregović je nekoliko puta optuživan za krađu originalne romske i narodne muzike sa Balkana i za njeno prerađivanje i prisvajanje autorstva. Godine 1997. je radio sa turskom pjevačicom Sezen Aksu na njenom albumu “Düğün ve Cenaze”. Godine 2000. Bregović je snimio album “Kayah i Bregović” sa popularnom poljskom pjevačicom Kajom, koji je u Poljskoj prodat u više od 650.000 primjeraka.

Godine 2005. učestvovao je u tri oproštajna koncerta Bijelog dugmeta.

Goran Bregović je do 2011. godine živio u Parizu sa suprugom Dženanom Sudžukom i svoje tri kćerke: Emom, Unom i Lulom. Također ima kćerku Željku (iz mladalačke veze sa plesačicom iz sarajevskog noćnog kluba), koja mu je rodila unuku Bjanku.

Od januara 2011. godine živi u Sarajevu sa svojom porodicom.

Poznati muzičar Goran Bregović je gostovao kod Senada Hadžifejzovića.

Lider “Bijelog dugmeta, između ostalog, je opisao trenutak kada mu je pred koncert ove grupe na Koševu 2005. bio spreman snajperski metak.

“Ja sam tada bio u Seulu i nazvao me je šef policije koji mi je rekao: ‘Ništa ne brini, svi snajperisti su moji.'”

Pogledajte cjelokupno gostovanje Bregovića na FACE TV-u.