Bošnjaci u RS traže ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima, inicijativa bez potpisa SDP-ovog Suljkanovića

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske sa dvojicom delegata oz reda hrvatskog naroda, Željkom Stipićem i Mijom Perkunićem uputio je apelaciju Ustavnom sudu BiH o ocjeni ustavnosti novog zakon o praznicima RS-a, po kojem je 9. januar ostaje kao praznik u postojećoj zakonskoj regulativi.
Međutim, apelaciju nije potpisao delegat iz SDP-a Enes Suljkanović. Ovu informaciju Suljkanović je potvrdio za Vijesti.ba te pojasnio svoje razloge.

“SDA pravi demonstraciju. Napravili su tamo neki skup, došao je i Dževad Mahmutović, savjetnik Izetbegovićev. Pazite, to se treba riješavati na organima Kluba. Znači treba se zakazati Klub, a ne na nekim skupovima i slično”, kaže Suljkanović.

– Znači, nisam ni protiv, ali neću staviti svoj potpis dok se ne bude analiziralo na Klubu, jer odjednom se to sada radi osmog januara. Šta je se čekalo do sad? Znači, ako nije urađeno do sad, može i jedanaestog kada imamo redovni Klub, a imali smo Klub i dvadeset prvog.

Ističe da nije dao svoj glas zato što nije raspravljano na Klubu.

“Ja jednostavno imam svoj stav i imam ga još uvijek. Hoću da to ide redovnim putem, da dođe na Klub a ne po nekim skupovima, koje organizuje ne znam ko”, kazao je Suljkanović koji dodaje: Neće tu faliti samo moj potpis, tu je i iz SBiH, čovjek nije potpisao i iz SBB-a će povući potpis, jer je to urađeno nakaradno, kaže on.

No nedavni sastanak lidera SDP-a i SNSD-a, Nermina Nikšića i Milorada Dodika, sada je poslužio kao prilog tvrdnjama po kojima se i Suljkanovićev stav tumači u kontekstu nedavnih razgovora.

“Čovjek je rekao zašto je bio tamo, i tu nema apsolutno nikakve veze, a ja sam tu faktički nebitan. Uopšte nije bitan moj potpis. Kaže se dva Hrvata, a šta je sa onih šest Hrvata. To se sad diže na neki nivo, a Hrvati svojim glasanjem nikada nisu podržali nijednu našu inicijativu. Međutim, tu sada postoji neka matematika, jer treba neko da se kandiduje za potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda pa traži potporu. Ja ako sam dio Kluba, hoću da se poštuje moj stav i da se odluke donose na Klubu”, rekao je.

(Vijesti.ba)