BOSNA USKORO POSTAJE ČLAN EU: RS i Dodik konačno popustili: Pogledajte kada ćemo o zvanično postati…

Odgovori na preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije su dogovoreni. Ostale su još tehničke dorade u skladu s principima mehanizma koordinacije, nakon čega će se moći reći da je posao završen. To je rečeno nakon sastanka premijera Federacije, RS i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Svi su zadovoljni. Sve je riješeno. Odlično sarađuju i problema nema. Tako kažu predsjednici entitetskih vlada i predsjedavajući Vijeća ministara.

– Mogu da kažem da smo postigli dogovor o svim pitanjima. Treba još da određeni set pitanja se provede kroz sistem koordinacije. Imamo jedan proceduralni dio koji treba da ispoštujemo, tvrdi premijerka RS Željka Cvijanović.

Nakon silnih blokada, neusvajanja budžeta, za premijera Federacije ovo je okrepljujuća informacija.

– Ovo je jedna svijetla tačka u ovom periodu i mislim da će to biti novi signal koji šaljemo iz BiH prema EU, smatra premijer Federacije Fadil Novalić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kaže, odgovori na pitanja u konačnici će biti dostavljeni institucijama EU na više od 25 hiljada stranica.

– Uspjeli smo dogovoriti tekst odgovora na sva preostala pitanja mehanizma koordinacije. Do petka da se ti odgovori puste u proceduru, uključujući kolegij za evropske integracije, tako da za nekoliko dana očekujemo da ćemo imati sve odgovore na Upitnik, nakon čega idu potrebne procedure verifikacije, a onda i tehničke pripreme samoga štampanja odgovora i pripreme i slanja za Brisel, kaže predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Pitanja koja nisu usaglašena idu u originalnoj verziji.

– Vi ste naravno upoznati s tim da imamo nekoliko pitanja o kojim ćemo dostavljati originalne materijale, s obzirom da postoje različita poimanja ili stavovi o tim stvarima. Mislimo da to nisu nepremostive prepreke, smatra premijerka RS Željka Cvijanović.

Evropska komisija dostavila je Bosni i Hercegovini Upitnik od 3.242 pitanja na koja su trebali odgovoriti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH. Taj proces traje više od godinu dana, a radi se o važnom koraku na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.