BOSNA ĆE BITI BOGATIJA OD SVIH ARAPSKIH ZEMALJA: Pogledajte kada se počinju crpiti milijarde barela nafte u Federaciji BiH…

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH trebalo bi do kraja novembra raspisati javni poziv za izražavanje interesa za istraživanje nafte i plina na području FBiH, a nakon što je naftni gigant „Shell“ prošle godine odustao od ovog posla. Potvrdio nam je to Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Šta se čekalo

Razlog zbog kojeg se ovoliko čekalo na raspisivanje poziva, a nakon raskida saradnje sa „Shellom“, leži u činjenici da je Vlada FBiH tek prije nekoliko dana imenovala Savjetodavno stručno tijelo za istraživanje i eksploataciju. Članovi ovog tijela su stručne osobe koje će pratiti realizacije cijelog projekta, pa i samu objavu tenderske dokumentacije.

– Sada su se stekli uslovi da raspišemo javni poziv. Na tome se radi. Vjerujem da ćemo do kraja novembra raspisati poziv, jer se izgubilo dosta vremena – kaže Džindić.

Potrebno je da Vlada prije javnog poziva raspiše i poziv za odabir međunarodnog konsultanta koji bi pregovarao s potencijalnim istraživačima nafte i plina FBiH, što će, također, uskoro biti obavljeno.

No, kada je u pitanju iskazani interes za istraživanje, Džindić kaže da je francuski naftni gigant „Total“, koji je u pismu namjere najavio da bi u istraživanje nafte na području FBiH uložio milijardu dolara, najzainteresiranija firma koja se do sada javila Vladi FBiH.

„Total“ je četvrta najveća naftna kompanija na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 uposlenika. Posluje u više od o 130 zemalja širom svijeta. Oni su već nekoliko puta bili na sastancima u Vladi FBiH.

Pisma namjere

Osim “Totala”, interes su još pokazale i naftne kompanije“ Key Petroulem“ iz Australije i “Spectrum” iz Velike Britanije. Sve ove firme već su davno poslale pisma namjere.

Naftna istraživanja, prema odluci Vlade, ali i zainteresiranih firmi, bit će obavljena na području Dinarida, koje obuhvata lokalitet od Bihaća, preko Drežnice, do Stoca, gdje, prema procjenama, postoje nalazišta veća od milijardu barela nafte.

Hrvatović: Sve ubrzati
Esad Hrvatović, predsjednik Savjetovanog tijela, rekao je za naš list da je posao komisije, koja bi trebala u narednih nekoliko dana održati i prvi sastanak, da prati kompletnu proceduru u vezi s pozivom.

– Naša je uloga da dajemo i određene preporuke i mišljenja vezano za pripremu tenderske dokumentacije. Vidjet ćemo sve. Malo je sve bilo usporilo, ali Vlada je najavila da će pozivi biti raspisan barem do kraja godine – kaže Hrvatović.

Avaz