BORCI NE MISLE OTIĆI DOK IM SE NE ISPUNE ZAHTJEVI| Haos na Ivanici: Borci oborili drvo, čuje se i motorka…

Saobraćajnice u Sarajevu, Zenici i Tuzli zbog protesta demobilisanih boraca u potpunosti su blokirane. Stvorene su kilometarske kolone i ogromne gužve.

Zbog protesta u prekidu je odvijanje saobraćaja na sljedećim lokacijama:

-raskrsnica magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše,

-M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja),

-planinski prevoj Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic),

-petlja Šićki Brod (Tuzla) i

-petlja Blatuša (Zenica)

– Vogošćanska petlja (Sarajevo).

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na snazi je zabrana saobraćaja na magistralnom putu M-5 Ripač-Vrtoče, a za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje navedeno je iz BIHAMK-a.

Najteža situacija je na prijevoju Ivan-sedlo, gdje su borci na saobraćajnicu, kako bi prekinuli puno komunikaciju postavili balvan.

novi.ba

Još uvijek traje blokada saobraćajnica u Zenici, Tuzli i Sarajevu koju su organizovali borci Armije RBiH i HVO-a. Saobraćajni kolaps je na ulazu u Sarajevo, a blokiran je autoput.
Odvijanje saobraćaja je u prekidu na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, u mjestu Donja Golubinja kod Žepča, na planinskom prevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic), na petlji Šićki Brod u Tuzli, petlja Blatuša u Zenici i na Vogošćanskoj petlji u Sarajevu.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su nam potvrdili da je na Vogošćanskoj petlji u potpunosti obustavljen saobraćaj i prema Zenici (autoput) i prema Tuzli te da sarajevska policija osigurava proteste.

Kako javljaju čitatelji koji su u kolonama nekoliko sati, stvorena je ogromna gužva, u automobilima ima djece, a jako je hladno, nemaju hrane ni vode.

Petlja Šićki Brod u Tuzli i dalje blokirana

I petlja Šićki Brod u Tuzli je i dalje blokirana. Grupa od blizu 300 demobilisanih boraca iz Gradačca, Srebrenika, Gračanice i Živinica još uvijek drže u blokadi petlju Šićki Brod u Tuzli zbog čega su se na putnim pravcima prema Sarajevu, Doboju i Orašju stvorile velike gužve.

Demobilisani borci su tuzlansku petlju blokirali jutros u 10 sati, a kako su kazali, na protestu će ostati do ispunjenja zahtjeva koje upućuju Parlamentu Federacije BiH.

Riječ je o ukidanju boračkih organizacija kojih ima 1.600, utvrđivanju boračkog dodatka te uspostavi tačnog boračkog registra.

Inicijator protesta bio je demobilisani borac Sulejman Fejzić zvani Fejza iz Srebrenika koji je preminuo prošle sedmice, a njegovi saborci od borbe za svoja prava danas nisu željeli odustati.

Kako su za Klix.ba kazali iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) borački protest protiče bez incidenata, te da su tuzlanski policajci raspoređeni na nekoliko lokacija.

Velike gužve stvorene su i na glavnoj autobusnoj stanici u Tuzli, s obzirom da autobusi zbog blokade petlje ne mogu saobraćati po ustaljenom redu vožnje.

Borci poručili da će M-17 biti blokiran sve dok im se ne ispune zahtjevi

Demobilisanim borcima danas se pridružila i nekolicina građana Zenice, a protiv niskih temperatura bore se vatrom koju su naložili pored magistralnog puta M-17.

Iz dežurnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za Klix.ba su izjavili da je još uvijek u toku blokada magistralnog puta M-17 u mjestu Golubinja i Karuše.

Borci su istakli kako će na magistralnom putu M-17 ostati koliko god bude potrebno da se ispune njihovi zahtjevi.

Od jutros su se počele formirati kolone kamiona na magistralnom putu M-17 kod Zenice, a putnička vozila se preusmjeravanju alternativnim pravcima kroz grad zbog čega su oko 16 sati zabilježene veće gužve u centru Zenice.

Borci za sada nemaju nikakvih povratnih informacija iz Sarajeva, ali se nadaju skorijem ispunjenju svojih zahtjeva.

Podsjećamo, borci Armije RBiH i HVO-a blokirali su danas više mjesta i cesta na području Federacije BiH tražeći odgovor od parlamentaraca, zbog čega nisu zakazali sjednicu na kojoj bi se riješilo pitanje finansiranja boračkih udruženja, registra i boračkog dodatka.

Zbog blokade saobraćaja na više lokacija u Bosni i Hercegovini došlo je do značajnih kašnjenja autobuskih linija Centrotransa u gradskom, međugradskom ali i međunarodnom saobraćaju, saopćeno je iz Centrotransa.

Uputili su molbu putnicima za strpljenje i razumijevanje, te ih zamolili i da svoja putovanja planiraju u skladu sa trenutnim stanjem u saobraćaju.

Klix