BiH U VELIKIM PROBLEMIMA: Zbog obilježavanja Dana RS Gruzija poslala diplomatsku notu BiH…

Anatolij Bibilov, samoproglašeni predsjednik gruzijske okupirane regije Tskhinvali (Južna Osetija), prema ranijim najavama, pozvan je da prisustvuje današnjoj svečanosti takozvanog “dana RS-a”, čemu je i prisustvovao u Banjoj Luci. Bibilova je, zajedno sa njegovim saradnicima, pozvao predsjednik RS-a Milorad Dodik, a rezultat tog diplomatskog skandala je diplomatska nota koju je Gruzija uputila Bosni i Hercegovini!

Posjeta Bibilova najavljena je i na njegovoj zvaničnoj web stranici gdje se precizira kako će se on sa saradnicima sastati i sa Miloradom Dodikom, predsjednikom entiteta Republika Srpska te da je planirano i “potpisivanje memoranduma o saradnji Republike Srpske i Južne Osetije”.

U medijima i u našoj zemlji je najavljeno da će “memorandim potpisati ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i predsjednik Južne Osetije Anatolij Bilibov”. Osim toga, ozvaničena je i saradnja između političkih partija Jedinstvena Osetija i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije u diplomatskoj noti upućenoj Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, odnosno ministru Igoru Crnatku, navodi:

– Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije izražava poštovanje Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ima čast obavijestiti o sljedećem:

Nedavno je Ruski okupacijski režim u Tskhinvaliju najavio plan posjete Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, na poziv predsjednika Republike Srpske, u periodu od 8. do13. januara 2018. Prema informacijama, “delegacija” iz okupiranog Tskhinvali regiona/Južna Osetija sastoji se od visokih zvaničnika okupacijskog režima poput tzv. predsjednika Anatolija Bibilova, “šefa” njegove administracije Igora Kozaeva, tzv. ministra vanjskih poslova Dmitrija Medoejeva i njegovog savjetnika Gela Valieva. Tokom posjete prisustvovat će događajima posvećenim tzv. “danu Republike Srpske” i susresti se sa predsjednikom RS-a. Sudeći prema informacijama iz medija, tzv. protokoli o saradnji bit će potpisani između ruskog okupacijskog režima u Tskhinvaliju i Republike Srpske, kao i između političkih stranaka Jedinstvena Osetija i Savez nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske.

Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije željelo bi podsjetiti da su bilo kakvi kontakti sa okupacijskim režimima nelegalni, idu u svrhu legitimiranja okupacije i etničkom čišćenju koje je počinila Ruska Federacija u gruzijskim regionima Abkhazije i Tskhinvalije, te predstavljaju grubo kršenje fundamentalnih principa i normi Međunarodnog prava.

Imajući u vidu prijateljske odnose između Gruzije i Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije ljubazno zahtijeva od Ministarstva vanjskih poslova BiH da preduzme sve potrebne mjere s ciljem sprečavanja ilegalnih kontakata okupacijskog režima u Tskhinvaliju i Republike Srpske i zaključivanje bilo kakvih dokumenata nezakonite saradnje, uključujući i sprečavanje ulaska predstavnika okupacijskog režima na teritorij Bosne i Hercegovine. U slučaju da ipak uđu u zemlju, Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije ljubazno moli Ministarstvo vanjskih poslova BiH da da izjavu koja potvrđuje da je njihova posjeta oprečna zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine vezanom za pružanje podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije, te da osudi bilo kakav dokument, ukoliko bude potpisan tokom posjete, te isti proglasi ništavnim.

Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije koristi i ovu priliku da ponovi izraze poštovanja Ministarstvu vanjskih poslova BiH – stoji u diplomatskoj noti Ministarstva vanjskih poslova Gruzije upućenom Ministarstvu vanjskih poslova naše zemlje.