BIH DOBILA ŠEST NOVIH DRŽAVLJANA: Pogledajte ko su novi bh. državljani…

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u matične knjige rođenih bit će upisano novih šest osoba koje su dobile državljanstvo.

Tako su državljanstvo dobili Enis (Ṣaban) Davutoğlu, rođen u mjestu Eyüpu u Turskoj, Ibrahim Hakan (Ergül) Aydoğan, rođen u mjestu Afşin (Turska), Hanane (Jalali) Lahlali, rođena u mjestu Kazablanka (Maroko), Yonca (Sebahattin) Erik Davutoğlu, rođena u mjestu Eyüp (Turska).

Državljanstvo su dobili i Evgeny (Sergej) Gaponko, rođen u mjestu Novosibirsk (Rusija) i Ivana (Luka) Galov, rođena u mjestu Metković (Hrvatska).

Za realizaciju ovih odluka zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

“Novi Austrijanci” i dalje najviše stižu iz BiH

Broj dodjela austrijskog državljanstva nastavio je da raste i u prvih devet mjeseci ove godine, a listu zemalja porijekla i dalje predvodi Bosna i Hercegovina, javlja Tanjug, prenose Nezavisne.

Prema podacima Statističkog zavoda u prvih devet mjeseci ove godine 6.856 osoba dobilo je austrijsko državljanstvo, što je u poređenju sa istim vremenskim periodom prošle godine rast od 9,2 odsto.

Više od jedne trećine, odnosno 35 odsto tih novih državljana je i rođeno u Austriji. Kada je riječ o zemlji porjekla, 950 bivših građana BiH dobilo je austrijski pasoš, čime ova zemlja predvodi ovu listu.

Na drugom mjestu su “bivši” Turci (597), a zatim slijede građani Kosova (464), te potom Srbije (437), a onda Avganistana (340).

Više od polovine svih novih državljana steklo je pravo na državljanstvo dužinom boravka u zemlji, a 588 je dobilo austrijski pasoš na osnovu braka sa austrijskim državljaninom.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u matične knjige rođenih bit će upisano novih šest osoba koje su dobile državljanstvo. Tako su državljanstvo dobili Enis (Ṣaban) Davutoğlu, rođen u mjestu Eyüpu u Turskoj, Ibrahim Hakan (Ergül) Aydoğan, rođen u mjestu Afşin (Turska), Hanane (Jalali) Lahlali, rođena u mjestu Kazablanka (Maroko), Yonca (Sebahattin) Erik Davutoğlu, rođena u mjestu Eyüp (Turska).

N1