BEOGRAD U HAOSU KAKAV SE NE PAMTI: Izlaz iz ove situacije se NADZIRE. Da li će Vučić pronaći izlaz iz ove situacije?

Proljećna kiša koja je danas popodne počela da pada u Beogradu prouzrokovala je takav saobraćajni haos kao da je nad glavama protutnjao neki tropski tornado. Zbog početka vaskršnjih praznika, ali i i tri sportske utakmice u Beogradu, u popodnevnim časovima došlo je do totalnog kolapsa saobraćaja u prijestonici. Ni u večernjim satima situacija se nije popravila, tako da i dalje ne preporučujemo da krećete od kuće bez prijeke potrebe…

Gotovo sve glavne saobraćajnice su blokirane, a kolone automobila mile svim najvažnijim putevima.

Kolapsu saobraćaja dodatno su doprinijele i dvije utakmice fudbalskog prvenstva, jer su i Crvena Zvezda i Partizan počeli mečeve u isto vrijeme u 17 časova.

Sutra takođe počinju uskršnji praznici, pa su vjerovatno mnogi žitelji Beograda krenuli u unutrašnjost.

Sve u svemu, ako sjednete u automobil i imate namjeru da se negdje odvezete, ili putujete, naoružajte se strpljenjem.
ekskluziva.ba

U KCUS-u za bezbolni porod primjenjuju spinalnu anesteziju

Na Klinici za porodiljstvo Kliničko centra Univerziteta u Sarajevu od oktobra prošle godine u svakodnevnoj primjeni je spinalna anestezija, kako bi se porodiljama olakšao porod. Do sada su 22 trudnice rodile na ovaj način.
Prema riječima doc. dr. Fatime Gavrankapetanović-Smailbegović, tehnikom regionalne anestezije, blokira se prijenos bolnih podražaja na nivou kičmene moždine. Pacijentica ne osjeća bol.

“Važno je da se kod pacijentice sačuva mišićna snaga i da ona aktivno učestvuje u porodu. Naravno, neophodna je i saradnja ginekologa i anesteziologa, kako bi sve prošlo u najboljem redu”, kazala je Gavrankapetanović-Smailbegović.

Naglasila je da se na ovaj način poroda mogu odlučiti sve pacijentice koje to žele, te da je prije svake spinalne anestezije neophodno da se obavi razgovor sa ginekologom i anesteziologom i da se vidi postoje li kontraindikacije za ovu vrstu anestezije.

“Sve pacijentice koje su prošle ovo iskustvo sretne su i zadovoljne. Naravno, i mi na Klinici smo zadovoljni što smo omogućili porodiljama da lijepi trenutak u životu, kada postaju majke, bude što ugodniji. Na ovaj način ćemo smanjiti broj medicinski neopravdanih zahtjeva za carski rez, koji dolaze isključivo zbog straha od boli u toku poroda. Pacijentice trebaju znati da je carski rez operativna metoda završetka poroda, sa isključivo medicinskom indikacijom, te da nosi rizik, kao i svaka druga operacija”, poručila je Gavrankapetanović-Smailbegović.

Pacijentica S.A. iz Sarajeva porodila se 1. aprila 2018. godine na Klinici za porodiljstvo.

“Ovo mi je drugi porod i zaista mogu da kažem da sam oduševljena, jer je bilo bezbolno. Rodila sam sa lakoćom i to uz babicu, bez intervencije doktora. Prvi porod sam imala 2013. godine i on je bio jako bolan i traumatičan. Sve pohvale želim da uputim osoblju Klinike za porodiljstvo KCUS i svim budućim majkama bih preporučila da dođu ovdje i odaberu ovu metodu”, navela je S.A., saopćeno je iz Press službe KCUS-a.
Klix.ba