Barišić: Grabar-Kitarović se uvjerila u pogubnost Čović-Dodik politike, Čović kukavički eskivirao dolazak u Posavinu

Zamjenik predsjednika Hrvatske stranke BiH Jozo Barišić smatra kako je nedavna iznenadna posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Derventi doprinijela, iako sa popriličnim zakašnjenjem, razotkrivanju nezapamćene informativne blokade i gebelske manipulacije o političkim odnosima u RS, pogubnom partnerstvu između Dragana Čovića i Milorada Dodika i povratku Hrvata u RS.
“Predsjednica Grabar Kitarović se na licu mjesta mogla uvjeriti kakva je nebriga HDZ BIH prema hrvatskim povratnicima u Bosansku Posavinu i kroz okrutnu činjenicu da u njezinoj blizini u Derventi nije bio vođa HDZ BIH Dragan Čović koji je zasigurno kukavički eskivirao dolazak u Posavinu kako bi izbjegao moguća negativna pitanja.

Jedno od tih pitanja svakako je i višegodišnja šutnja oko legitimnosti predstavljanja Hrvata u institucijama RS gdje Čoviću nisu sporni i ne smetaju mu tzv. Dodikovi Hrvati dok u FBiH podiže na noge domaću i međunarodnu javnosT zbog navodnoga inženjeringa i nelegitimnoga izbora i predstavljanja Hrvata u većem entitetu.

Također, hrvatska se predsjednica mogla uvjeriti kako se Hrvati žele vratiti u svoje prijeratne domove, ali žele održivi povratak i političko dostojanstvo.

„U tom smislu iskreno nas raduje i hrabri najnovija odluka Vlade RH koja je odobrila značajna sredstva za potporu projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u BiH i Republici Srpskoj. Taj potez Vlade RH je za svaku pohvalu i on ukazuje da pušu neki novi vjetrovi kada je u pitanju opstanak Hrvata u dijelovima BiH, koje je politika HDZ BiH, bolje rečeno politika Dragana Čovića, eksplicite otpisala u dosluhu sa „prijateljem“ Miloradom Dodikom.

Iako je dakle nedvojbeno da je godinama RH uglavnom svojim sredstvima pomagala obnovu domova za hrvatske povratnike u RS, politički manipulator Dragan Čović se na „daljinski“ punim ustima hvališe obnovom 5000 stambenih objekata u RS, pripisujući presudne zasluge sebi i svome dugogodišnjem ministru za povratak prognanika Davoru Čordašu.

Uvijek se u izbornoj godini, a poglavito sada kada mu se stolica opasno klima zbog proistočnih političkih avantura i „progledavanja“ Zagreba stožernik sjeti i lažno zabrine nad sudbinom Bosanske posavine i njezinih genocidno „očišćenih“ Hrvata misleći da je nastupio zaborav Hrvata u Republici Srpskoj o njegovom odnosu prema njima i njihovom povratku.

Treba li podjećati da je dolaskom Čovićeva ministra Čordaša uvelike iznevjerena nada povratnicima i obnova se svela na kapaljke i to podobnim bogatijim HDZ-ovcima, u što sam se kao predsjednik Općinskoga vijeća u Derventi mnogo puta uvjerio. Još jednom odgovorno upozoravam, tako da bi se tom i takvom obnovom moglo i trebalo samo pozabaviti tužilaštvo i organi gonjenja. Nikada i nigdje na svijetu nije do tada viđena takva diskriminacija ljudi u dodjeli donatorskih (tuđih) sredstava kao u RS, a naročito u Bosanskoj posavini.

Budući da je izborna godina, za očekivati je da se Čović sve više hvališe zaslugama u borbi za opstojnost Hrvata u RS, jer kako drugačije, nego neistinama, opravdati koketiranje sa politikom koja do krajnjih granica neukusa i ponižavanja ismijava legitimnost predstavljanja Hrvatskog naroda u institucijama RS”, kaže se u priopćenju Joze Barišića, zamjenika predsjednika Hrvatske stranke BiH.

(Vijesti.ba)