“Bakire, dokaži da je Bosna tvoja A NE ČOVIĆEVA, uradi ovo i pred Srbima”

Čelnici i kadrovi SDP-a i SDA su tokom vikenda razmijenili čak pet saopćenja u kojima jedni druge i kritikuju zbog raznih političkih propusta, počevši od odgovornosti za propalu reviziju protiv Srbije, pa do neformiranja vlasti u FBiH.

Prvi “obračun” desio se jučer kada je lider SDP-a Nermin Nikšić kritikovao Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA zbog odgovornosti prilikom propasti revizije BiH protiv Srbije. U međuvremenu su razmijenili nova saopćenja.

Ipak, tu nije kraj. Potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoša Čampara (SDA) jutros je poručio Irfanu Čengiću, SDP-ovom federalnom parlamentarcu da pročita Poslovnik o radu prije nego ga slijedeći put bude kritikovao, aludirajući da ne zna procedure za sazivanje sjednice.

O VLASTI U FBIH6h 51m
Čampara odgovorio Čengiću: Nisi pročitao Poslovnik o radu Doma naroda

A Čengić je nedavno tražio od Čampare da sazove sjednicu Doma naroda i na dnevni red uvrsti izbor predsjednika i potpredsjednike FBiH. Nakon što se Čampara pozvao na Poslovnik, stigao je novi odgovor i dokaz Čengića.

Čengić napominje da je Aljoša Čampara u svom pravdanju priznao da postoji poslovnička mogućnost da se sazove sjednica Doma naroda bez HDZ-a, jer je prošlo 13 mjeseci od izbora, a FBiH se nalazi u historijskoj krizi.

“SDA i Čampara imaju mogućnost sazvati sjednicu Doma naroda PFBiH, jer SDA i bošnjacki partneri imaju dvije trećine u Klubu Bošnjaka u Domu naroda (i podršku SDP-a da se odblokira uspostava vlasti). Pravo je pitanje zašto ne pokrenu sazivanje sjednice i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i pokažu da li samo HDZ blokira uspostavu vlasti ili su i oni saučesnici?”, naglašava Čengić.

Čengić navodi da Čamparine poruke ne bi uzimao za ozbiljno, jer ipak je to ministar kojem su oboreni svi izvještaji o radu i koji ima najnižu ocjenu od svih ministarstava u Vladi, te u čijem izvještaju stoji da u 21. stoljeću nije sposoban uvesti internet u Policijsku akademiju i koji je dozvolio da se u specijalnu jedinicu FUP-a biraju kandidati po nacionalnosti, a ne po rezultatima testova.

“Znam da vam je u interesu da se ne formira nova Vlada, jer vi niti po jednom kriteriju ne možete biti ponovo ministar. Ali, barem 13 mjeseci nakon izbora poslušajte poruku vašeg predsjednika Izetbegovića, učinite konkretan korak i obratite se Klubu Bošnjaka u Domu naroda PFBiH i pokrenite postupak sazivanja sjednice i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, u skladu sa poslovnikom”, dodaje Čengić.