Bakir: Znate šta mi je Čović SAM REKAO O TREĆEM HRVATSKOM ENTITETU

Smatra da je Hrvatska politika spram teritorijalnog integriteta BiH korektnija. Kazao je Bakir Izetbegović kako je na posljednjem sastanku delegacija SDA i HDZ održanom prije mjesec dana u Mostaru Dragan Čović sam povukao temu trećeg entiteta kazavši da Hrvati niti imaju takve namjere, niti ih više pominju. Kazao je kako se nada da je to kazao iskreno jer zaista je nemoguće iscrtati kartu hrvatskog entiteta s obzirom na izmiješanost Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH.

Podsjetio je i da je su izmjene Izbornog zakona uslov HDZ-a za formiranje vlasti na nivou FBiH. Poručio je kako je uslov SDA da se sva očekivanja hrvatske strane moraju rješavati kroz implementaciju presude Sejdić-Finci, odnosno u kombinaciji sa pravom svakog građanina BiH na svakom pedlju ove zemlje da se kandiduje za svaku poziciju u strukturi vlasti. pa i u Predsjedništvu BiH.

“Ova dva uslova je teško uskladiti, ali nije nemoguće – Aprilski paket ustavnih reformi i Fuelleov model su to bili riješili, ali su odbijeni, između ostalog i od strane sadašnjih predsjednika HNS i HDZ. SDA neće moći prihvatiti uslovljavanje formiranja vlasti ovim HDZ-ovim uslovom, ali moramo prihvatiti obavezu da riješimo sve presude domaćih i Evropskih sudova koje se odnose na izborno zakonodavstvo. Realan rok za ovo je kraj 2019. godine, rok za formiranje vlasti je – odmah”, naglasio je.

Ponovio je kako Hrvatska, uprkos tome što je verbalno korektna, ostvaruje interese na račun BiH podsjetivši probleme izgradnje Pelješkog mosta, zadržavanja imovine naših firmi u Hrvatskoj, trošenja vodnog resursa Buškog jezera bez plaćanja valjane naknade prema BiH i sl.

Osvrnuo se i na migrantsku krizu kazavši kako je ulazak miliona migranata u Evropu izazvao jačanje populističkih pokreta u Evropi koji su doveli do jačanja otpora islamofobiji i ksenofobiji. Izrazio je nadu da će na parlamentarnim izborima u EU pobijediti umjerene proevropske stranke.

Ipak, optimisitčan je kada je u pitanju pogled ka budućnosti kazavši kako će se migranti integrirati u evropska društva i biti im od koristi, a da će islamofobija gubiti dah, a mit o judeo-krišćanskoj Evropi će se naprosto rastočiti jer nije utemeljen na istini. Istakao je kako jevreji, krišćani i muslimani pripadaju istoj, abrahamskoj vjeri i kulturi i dolaze sa istog, relativno malog prostora na Bliskom Istoku i da su muslimani značajno učestvovali u formiranju evropske kulture i tradicije.

Osvrnuo se i na odnos međunarodnih sila kazavši kako je Rusija sve prisutnija u regionu te sve pristrasnije staje na stranu Srba u Srbiji i BiH. Kazao je i to kako SAD, uprkos politici koju vodi Trump, ne odustaje od uticaja na Balkanu.