Bakir i Čović počinju SVOJU AKCIJU: Krenulo je u Mostaru, ovako će se završiti!

Nepoštovanje izborne volje glasača i blokadu formiranja vlasti, Bakir Izetbegović i Dragan Čović vježbaju već deset godina, od Mostara, preko kantona i institucija Federacije, a nivo BiH je njihov „diplomski rad“.
Ono što je u javnosti nekada bilo čuveno pitanje „ko je počeo rat“, danas je – ko je kriv za neformiranje vlasti na nivou BiH. Tako bi se, karikirano, mogla opisati situacija u kojoj se društvo nalazi.

Ako se posmatra samo posljednja godina dana i famozni ANP za NATO, onda su krivci Bakir Izetbegović ili Milorad Dodik, u zavisnosti od toga da li problem posmatrate iz Banjaluke iz Sarajeva: Izetbegović je taj koji ne da izbornom pobjedniku Dodiku u vlast dok ne otkoči NATO put, a Dodik ne želi funkcionisanje Parlamentarne skupštine dok ne bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara BiH iz SNSD.

Međutim, to što sada gledamo na nivou BiH, građani u FBiH gledaju više od deceniju, odnosno nakon svakih izbora na lokalnom, kantonalnom ili entitetskom nivou.

Vlast u svim kantonima tamo još nije fomirana, Vlada FBiH je u tehničkom mandatu koliko i Savjet ministara BiH, a lokalni izbori u Mostaru nisu održani već 11 godina, po tome je ovaj grad jedinstven u Evropi.
Mostar

Sve je počelo odlukom Ustavnog suda BiH koji je proglašen neustavnim dio Izbornog zakona koji se odnosi na Mostar, kao i Statut tog grada, te naložio PS BiH da donese nove propise koji nisu diskriminatorski i odnose se na veličinu i nacionalni sastav izbornih područja u Mostaru.

Međutim, PS BiH nikad nije ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH jer HDZ i SDA ne mogu da se dogovore, a CIK je gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću produžila mandat sve dok se ne izabere novi.

To traje sve do danas, a „mostarizacija BiH“ postaje sinonim za neprovođenje rezultata izbora u zajedničkim institucijama.

Da li slučaj Mostar zaista ima veze s nivoom BiH, osim što je za izmjenu izbornog zakonodavstva potrebna PS BiH? Da li je izmjena Izbornog zakona BiH, ali u smislu hrvatske izborne jedinice u FBiH, na čemu insistira Čović, sljedeći korak u blokadi formiranja Savjeta ministara, u slučaju da se i dogovore oko ANP?

– Mislim da HDZ neće uslovljavati na takav način, već da Izborni zakon više koriste kao opravdanje zbog čega nisu formirali vlast na federalnom novou i u Hercegovačko – neretvanskom kantonu. Tamo nema Dodika. S druge strane, ne bi me ništa iznenadilo jer je za SDA i HDZ BiH svejedno da li će se formirati nova vlasti u FBiH i u BiH jer su obe stranke već u vlasti. Jedini kome se žuri je SNSD – kaže za Srpskainfo politička analitičarka Ivana Marić.

Smatra čudnim to što su ANP postavili kao uslov za Savjet ministara, jer se o tome nije posebno pričalo u izbornoj kampanji.
Ivana Marić

– Nisu građani glasali za SDA i za Komšića zbog NATO, nisu su za Dodika samo zato što je bio protiv NATO. Vidi se da je to vještački nametnuto. Što se njih tiče, oni bi rado odustali od tog uslova, ali moraju da udovolje svjetskim silama. Srbi Rusima, a ovi drugi Amerikancima – smatra Marićeva.
Mostarka Irma Baralija podnijela je apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava protiv BiH jer joj je u tom gradu uskraćeno pravo da bira i bude birana.

Odluka se očekuje uskoro. Baralija za Srpskainfo kaže da je Mostar radikalan izraz svega negativnog i lošeg što se tiče nacionalnih politika, njihovo najružnije lice.

Pročitajte još:
PAT POZICIJA Da li bi ostavke ministara iz SDS i PDP primorale SDA na formiranje vlasti sa SNSD
FORMIRANJE VLASTI U BiH Cvijanović: Odgovornost leži isključivo u političkom Sarajevu
– Mostar u jednu ruku zaista odražava generalno ponašanje stranaka koje koče i blokiraju procese na drugim nivoima, u mislu da odražava neodgovornost vladajućih političkih elita. Definitivno. Ne možete se zalagati za evropske vrijednosti i integracije i za demokratsku državu, a deset godina ne činite ništa da bi se riješilo pitanje Mostara – kaže Baralija.

Osim toga, dodaje ona, najjače partije u Mostaru žele da zadrže status kvo iz još jednog razloga – da bi dobile na vremenu da prikriju kriminal koji se dešavao u proteklom periodu.

– U ovoj godini otkriveno je nekoliko afeta i podignute optužnice protiv ljudi iz Gradske uprave u vezi sa jednim od najvećih projekata, to je projekat kolektora. Proćerdani su milioni maraka kredita Svjetske banke i švedskih donacija. To su sada već kriminalne radnje koje su otkrivene od strane nevladinih organizacija – zaključuje Baralija.

Anđelković: Političari koriste loš sistem
Na pitanje ko je kriv za to što nemamo vlast na nivou BiH u skladu s rezulatima izbora, politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković kaže da „mnogi političari doprinose blokadi, ali to ne bi mogli da rade da sistem nije loš“.
Dragomir Anđelković

– BiH postaje krajnje nefunkcionalna i za to su krivi zapadni predstavnici. Možda je BiH u Dejtonu zamišljena tako da može da funkcioniše, ali su kasnije modifikacije Dejtona dovele do mutant ustavnog modela koji apsolutno onemogućava demokratsko vršenje vlasti i koji dovodi do potpune paralize sistema. To omogućava raznim stranim faktorima da arbitriraju i na druge načine se miješaju. Takav model nikom ne odgovara osim možda sarajevskoj političkoj eliti koja sanja snove o centralizaciji BiH – smatra Anđelković.