BAKIR DANAS U SRED ZAGREBA OTKRIO: Pogledajte ko je pričao laži po Evropi da Bošnjaci prave “islamsku državu”…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u govorio je o sastanku u Briselu.

Bili ste u Briselu. Jeste li zadovoljni sastancima?

“Nisam ništa posebno niti očekivao. Kada vas pozove predsjednik EPP-a, naravno da ćete se odazvati. Kako sada jednim susretom u Briselu tu stvar riješiti. Samim tokom sastanka nisam zadovoljan. Ispratila me je tzv. Livanjska deklaracija, u njoj je rečeno da muslimani prave islamski kalifat u BiH. Jedna teška besmislica”, kazao je Izetbegović.

Da li je bilo riječi o tome i u Briselu?

“Gore su me dočekale priče, neko je takve priče gore proširio po Briselu, jednu glupost, besmislicu, da mi težimo nekoj islamskoj državi u BiH koja treba da podrije našu poziciju. Onda je to, nažalost, gospodin Čović ponovio pred Daulom, da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja prvi probleme i koja želi da napravi islamsku državu u BiH. Tada sam ja kazao da li vi želite da se ovaj sastanak nastavi ili želite da ja sada izađem napolje i da kažem novinarima šta ste kazali. Nemojte to više nikada ponoviti. To je jedna teška besmislica i manipulacija koja treba da podrije bošnjačku poziciju, jednog naroda koji je zaista dobronamjeran, prati evropske standarde, želi mir, koji je napravio toliko kompromisa, toliko udaraca pretrpio”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović o kandidaturi Komšića: Ja to ne bih uradio

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u govorio je o kandidaturi Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Kako je kazao, on to ne bi uradio da je na Komšićevom mjestu.

Što će se dogoditi ako Željko Komšić ponovo bude izabran u Predsjedništvo, bilo je pitanje urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

“Mislim da se to neće desiti, mislim da će se kandidovati, ali da neće proći. Da sam na njegovom mjestu, ja to ne bih radio iz razloga koje ste vi naveli. Međutim, šta će se desiti ako bude izabran? Ništa posebno. Imat ćemo člana Predsjedništva, a Hrvati imaju niz pozicija sa kojima mogu da zaustave faktički sve što hoće”, kazao je Izetbegović.

Kako je kazao, moguće je da će doći do promjene Izbornog zakona kada je u pitanju federalni Dom naroda.

“Ako se i to ne postigne, onda će Centralna izborna komisija vjerovatno izaći sa rješenjem i bit će izbora”, naveo je Izetbegović.

On je dodao da se međunarodna zajednica se već angažira kada je u pitanju Izborni zakon.

“Traže neko rješenje koje će biti svima prihvatljivo. Sve što se dogovore, što neće poremetiti ovaj balans, za nas je prihvatljivo. Do sada je uvijek SDA išla naprijed i trpila političku štetu, a nije uspjela da riješi stvar. Ovaj put će to drugi raditi”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u.

N1