Austrijski desničar uz Dodika i Rusiju: Bez Srba nema mira na Balkanu

Austrijski vicekancelar i predsjednik desno populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christin Strache tvrdi da se mir i saradnja na Balkanu ne mogu da se postignu protiv Srba ili bez njih, već samo zajedno sa njima. Situaciju, na Zapadnom Balkanu uopšte, vidi tako da je, nakon svih otvorenih rana i strahova rata, potrebno vrijeme za međusobno prilaženje i ponovno uspostavljanje povjerenja.
Na nedavne kritike austrijskih medija i opozicionih političara zbog bliskog odnosa sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i prihvatanja ordena RS, Strache je naglasio da je njegov stav da na diplomatskom nivou Austrija treba da se dobro razume i održava kontakte sa svim političkim predstavnicima u svijetu.

“Godinama imamo diplomatski prijateljski pristup i prema RS. Poštujemo suverenitet države Bosne i Hercegovine, gde žive tri naroda, ali, istovremeno, i pravo na samoopredeljenje naroda. Od Dejtonskog sporazuma postoji državna struktura koja se sastoji od dva entiteta – Federacije i RS, oba entiteta biraju predsjednika i parlament, a 10 kantona imaju dodatno zasebne vlasti. Do danas je tako da postoji međunarodni mandat i visoki predstavnik. To sve još nije konačno riješen održivi razvoj. Želimo da održimo kanal za razgovor sa svima. Potrebno je zajedničko riješenje za održivi mirni razvoj u regionu”, objasnio je on i ponovo se pozvao na primjer Južnog Tirola kao uzor za obezbjeđivanje autonomnih prava tamo gde postoji želja za samoopredeljenjem.

Austrijanci su, kaže, veoma ponosni na svoju neutralnost i suverenost. Austrijski pristup EU je da se Briselu daje manje zadataka, ali da oni budu bolje sprovedeni, a ne da se Uniji daje sve više nadležnosti, a da ne funkcioniše dobro.

“S tim u vezi bih podsjetio na obezbijeđivanje spoljne granice. Srbija je uvek bila ključna zemlja, posebno imajući u vidu njenu istorijsku vezu sa Rusijom. Naša želja je da za konfliktnu situaciju i sankcije koje postoje prema Rusiji nađemo način da ih konačno ukinemo i uspostavimo tiješnju saradnju sa Moskvom. Srbija je možda u ovoj fazi neko ko može da nas poveže i pomogne u ovom geostrateškom pitanju”, ocenjuje Štrahe.

Veruje da bi bilo dobro ako bi EU ekonomski tešnje sarađivala i sa Rusijom, čak da se u budućnosti uspostavi zona slobodne trgovine.

Svakako je uvjeren da dalje “ledeno doba” ne koristi ni jednoj strani.

“To je bio i moj pristup koji sam i pre ‘Majdana’ imao i iznosio prema EU. To upozorenje, međutim, nisu čuli. Tada sam s pravom, kako se naknadno potvrdilo, govorio da je neophodno da se vode razumni trilateralni razgovori EU – Ukrajina – Rusija, da se nađe zajedničko rešenje kada je reč o približavanju Ukrajine EU. Kroz pregovore se moglo naći rešenje za suprostavljene stavove”, kaže Strache.

(Vijesti.ba)