ALBANSKI MEDIJI U PANICI: Srpski borbeni avioni nad Preševom…

Nekoliko vojnih aviona Srbije letelo je na nebu iznad Preševa.

Prelet je uplašio albansko stanovništvo u tom delu Srbije pošto se ovo, prema njima, navodno dogodilo prvi put od rata, piše kosovski portal na albanskom jeziku Indeksonline.

Prema građanima u Preševu, avioni su leteli oko 20 minuta iznad Preševa.

Nakon što su brojni mediji preneli vest o avionima nad Preševom, oglasio se i portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić, koji je naveo da su ovi preleti obavljeni u okviru redovnih letačkih aktivnosti.

Kako je objasnio za B92, radi se o pripremama za taktičku vežbu sa bojevim gađanjem “Sadejstvo 2018”, koja je planirana za četvrtak.

Kako navodi, Lajmi.net je preneo izjavu predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija, koji je istakao da su srpski avioni preleteli vazdušni prostor na administrativnom prelazu između Kosova i Srbije.

Albanski portali objavili su i snimke aviona. Avioni su iznad Preševa leteli dvadesetak minuta.

Lovci su navodno krenuli ka Preševu i Bujanovcu na jugu Srbije s aerodroma Lađevci i vratili se nazad, javile su “Novosti”.

Tim povodm se ranije oglasio i KFOR koji je saopštio da vrši “očekivane provere”, da nadgleda situaciju i poziva sve stanovnike Preševa da ostanu smireni jer “ne postoji pretnja”.

U saopštenju KFOR-a podseća se da su srpski vojni zvaničnici saopštili da vrše probu taktičke vežbe “Sadejstvo 2018”, koja je planirana za četvrtak.

Nakon što su brojni mediji preneli vest o avionima nad Preševom, oglasio se i portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić, koji je naveo da su ovi preleti obavljeni u okviru redovnih letačkih aktivnosti. Kako je objasnio za B92, radi se o pripremama za taktičku vežbu sa bojevim gađanjem “Sadejstvo 2018”, koja je planirana za četvrtak.

alo.rs