AKCIJA SIPA-e U SARAJEVU: Pronađeno oružje, bombe, bojni prsluci i zastave IDIL-a…

Tužilaštvo BiH i SIPA nakon višemjesečne i opsežne istrage proveli su akciju, u okviru koje policijski službenici SIPA-e, vrše pretrese na dvije lokacije u Sarajevu.

Tokom vršenja pretresa, nađena je određena količina oružja, bombi, streljiva, okvirova za automatske puške, noževa, bojnih prsluka, kao i zastave koje asociraju na obilježja i zastave IDIL-a koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

Dvije osobe koje koriste navedene prostorije i koje su pod istragom, stavljene su pod nadzor policijskih specijalaca iz SIPA i u toku je njihova kriminalistička obrada.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provodi istragu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela terorizma iz članka 201. stavak 4. KZ BiH.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će nakon policijske obrade, biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Klix

SIPA o akciji u Sarajevu: Pronađene bombe, puška, zastava…

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su izvršili pretres na dvije lokacije na području Sarajeva i lišili slobode dva lica, potvrđeno je danas iz SIPA-e.

Kako navode iz ove Agencije, pretres je izvršen po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, s ciljem pronalaska predmeta koji mogu poslužiti u dokazivanju krivično djela “Terorizam” iz člana 201. KZ BiH i tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti:

– Jedna automatska puška;
– 12 praznih okvira za automatsku pušku;
– 405 metaka kalibra 7,62 mm;
– Sedam ručnih bombi;
– Tri jurišna prsluka;
– Jedna vojna uniforma;
– Jedna zastava koja podsjeća na ISIL-ovu zastavu;
– Dvije uramljene fotografije sa zastavama koja podsjeća na ISIL-ovu zastavu;
– Pisma, razne uplatnice;
– Jedan nož;
– Jedan laptop, tri mobilna telefona, priručnik od opreme 511 i
– Šest vreća rezanog duvana.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.

N1