ADIN ARNAUT, NAJJAČI ČOVJEK U BIH PROGOVORIO O SVOM PSU: Pogledajte kakav je njegov Grizli zaista…

Pas je ogledalo vlasnika, a kakav je gazda, takav će biti i pas. Rasa mog psa je American Bully XL. Oni su nastali početkom 90-ih godina.

Namjera je bila da se napravi jedan familijarni pas, i oni su zapravo idealni za porodicu, priča Adin.

Kaže se da je pas čovjekov najbolji prijatelj, a o ljubavi i vjernosti koja postoji između domaćeg psa i njegovog vlasnika najbolje mogu govoriti upravo vlasnici, koji svoje “bebe” ne smatraju kućnim ljubimcima već ravnopravnim članovima porodice.

Jedan od njih je Adin Arnaut, najjači čovjek u BiH, koji je ponosni vlasnik dva specifična psa, mužjaka i ženke.

– Pas je ogledalo vlasnika, a kakav je gazda, takav će biti i pas. Rasa mog psa je American Bully XL. Oni su nastali početkom 90-ih godina. Namjera je bila da se napravi jedan familijarni pas, i oni su zapravo idealni za porodicu. Nisu agresivni, iako izgledaju pomalo zastrašujuće i robusno. Nastali su ukrštanjem američkog stafordskog terijera i američkog Pit Bull terijera. Mužjak teži od 60 do 85 kilograma, a ženke su malo manje. Moj Grizli ima četiri godine i težak je oko 60 kilograma. Nisam htio da ga debljam, a jedan je od najboljih primjeraka svoje vrste. Grizli i ženka potječu iz najbolje krvne linije koja postoji na svijetu, royal bloodline i mugleston – kaže Adin Arnaut za Coolstyle.

Kako ističe, on je prvi čovjek na prostorima bivše Jugoslavije koji je uvezao American Bullyja XL, koji su inače izrazito skupa rasa.

– Jedni su od najskupljih pasa na svijetu. U Evropi njihovi štenci iz ove krvne linije ne mogu se naći po cijeni nižoj od četiri hiljade eura. Jako sam vezan za Grizlija, kojeg svi moji ukućani vole i idealan je domaći pas. Komšije ga nikada nisu čule da laje ili zavija. Pošto puno svi radimo i nismo često u kući, obično ga ujutru i uveče izvodimo u šetnju. Također, hranimo ga dva puta dnevno, ujutru i uveče. On ima svoju hranu, tako da jede po mjeri vreće sastavljene za njegovu kilažu, zbog čega je i idealnog zdravlja – pojašnjava Arnaut.

Iako je imao ideju o uzgajanju pasa i stvorio jedno leglo American Bullyja, kako kaže, odustao je jer je na našim prostorima teško ostvariti prodaju.

faktor.ba