TI SI NAŠLA DA SPUŠTAŠ ZASTAVU BOSNE KO SI TI: Burne reakcije nakon poteza Martine Mlinarević

Martina Mlinarevic Facebook

Potez ambasadorice BiH u Češkoj Republici Martine Mlinarević koja je nakon iznenadne smrti bh. književnika Bekima Sejranovića spustila zastavu BiH na pola koplja na zgradi Ambasade u Pragu, izazvao je mnogo polemike i oprečne reakcije javnosti.

To nije naišlo na odobravanje Ministarstva vanjskih poslova BiH, te je ministrica Bisera Turković kazala kako je taj postupak nedopustiv.

“Nedopustivo je da se takve stvari rade. Po tome ispada da bi svako od nas mogao da u instituciji u kojoj radi traži spuštanje zastave na pola koplja ako mu umru roditelji ili neko drugi. Vjerovatno je u pitanju neznanje, ali pisano će morati da se izjasni o tome”, kazala je Turković u izjavi za Srnu.

Dodala je i da će se ambasadorica BiH u Češkoj Republici morati pismeno očitovati i obrazložiti po čijem nalogu je to učinila.

U 48. GODINI21.5.2020. u 19:09
Nakon kratke i teške bolesti: Preminuo bh. pisac Bekim Sejranović

S druge strane, u izjavi za Klix.ba Mlinarević kaže kako će se vrlo rado očitovati pismeno, ali da taj zahtjev još uvijek nije dobila.

“Najavljeno je da će biti zatraženo moje pismeno očitovanje, međutim takav zahtjev još nisam dobila, te ću se očitovati po primitku istog. U potpunosti sam upoznata sa svim pravilima vezanim za spuštanje zastave na pola koplja”, kazala nam je Mlinarević.

Također, od Mlinarević je traženo da obriše objave na Twitteru, što je ona odbila učiniti.

“Umro je najtalentiraniji pisac mlade bosanskohercegovačke generacije. Tebi nije ni pokoj, ni smiraj, na kraju, nego bistro Bekime… Ti si rijeka bio i rijeka ostao”, objavila je Mlinarević na Twitteru.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, najnezadovoljniji potezom ambasadorice Martine Mlinarević bio je zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZ).

Brkić je zatražio od Kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se utvrdi “na temelju koje odluke nadležnog tijela je spuštena zastava Bosne i Hercegovine na pola koplja u Ambasadi u Pragu te da li je takva instrukcija poslana iz MVP BiH”, o čemu svjedoči i dokument u čijem smo posjedu.

Dok se ne očituje pismeno o svemu, njen čin je, kaže nam Mlinarević, prije svega bio ljudski i patriotski.

“To je bio ljudski i patriotski gest kao posljednji pozdrav jednom od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca, koji je višestruko promovirao našu državu svojim djelima i bio omiljen u cijeloj regiji i šire”, kazala je bh. ambasadorica u Češkoj Republici.